#Noméssíéssí és la campanya contra la violència masclista impulsada des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcanar amb l’objectiu de conscienciar a la població i implicar-la contra les agressions sexuals, comportaments sexistes, racistes i LGTBIfòbics.

En el marc de la campanya, diferents regidories han articulat un pla d’acció que es desplegarà durant les Festes Majors d’agost que comencen demà. Per a fer-ho possible, s’ha treballat conjuntament amb entitats, associacions, seguretat privada, treballadors públics, Policia Local i Ports de la Generalitat.

D’una banda, l’Ajuntament ha dissenyat uns cartells amb informació pràctica sobre com actuar en cas d’agressió o assetjament, que estaran disponibles a la zona de ball. A les nits de ball hi haurà a disposició de la ciutadania els referents lila, persones amb un braçalet lila que podran donar la informació necessària i fer acompanyament a la víctima en cas que es produïsca un assetjament o agressió sexual. Així mateix, a la zona de venda de tiquets hi haurà informació escrita amb els telèfons d’atenció especialitzada.

Aquestes persones són operadors de l’oci, membres de la comissió d’entitats o de la barra del ball, així com agents de seguretat. Tanmateix, el meu telèfon també estarà disponible durant totes les nits de festes”, explica Maribel Ramon, regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcanar.

Maribel Ramon, advocada de professió i especialista en la temàtica, juntament amb dos persones tècniques de l’Ajuntament, s’ha format com a referent lila. “El més important és oferir informació i acompanyament i, a la llarga, que els referents lila no siguen necessaris perquè ja no existeixen aquests comportaments“, afegeix Ramon.

Una altra de les novetats per a aquestes festes és l’augment de la il·luminació a diferents zones que quedaven fosques. Ivette Fibla, regidora d’Ordenació del Patrimoni i de les Cases detalla que “als pàrquings de l’Hort Adell, els Josepets i la biblioteca s’hi ha instal·lat bàculs de llum amb focus per tal de millorar la il·luminació i evitar actes sexistes i també comportaments incívics com el botellón”.

Així mateix, s’han fet gestions amb Ports de la Generalitat per augmentar la il·luminació al voltant de la zona de ball i dels lavabos del recinte portuari de les Cases, que s’han dividit en dos blocs, a l’entrada i a la sortida del ball. “S’augmentarà la il·luminació la plaça de bous, situada al costat de la zona de ball, entre les 12 de la nit i les sis del matí, un espai molt freqüentat per joves però que quedava molt fosc”, comenta Mercè Fischer, regidora de Festes.

D’altra banda, s’ha dissenyat un breu manifest que es llegirà en diferents moments de les nits de ball per a donar informació sobre com actuar en cas d’una agressió sexista. “Serà un missatge molt clar que es llegirà a la mitja part del ball i abans que comence la sessió de discjòqueis”, conclou Fischer.

Augment de la vigilància policial

Les festes d’agost també comencen amb un reforç de la seguretat i amb una apel·lació al civisme. El consistori ha augmentat la vigilància policial i ha establert sinergies de treball amb l’empresa de seguretat.

Joan Roig, alcalde d’Alcanar manifesta que “s’ha dissenyat un operatiu especial de la Policia Local per a les Festes Majors d’Agost. En concret, s’han augmentat el nombre de patrulles i escamots, sobretot en les hores més conflictives, per tal de vetar actes d’incivisme i perquè tots i totes puguem gaudir de les festes amb la màxima intensitat i tranquil·litat”.

Hem treballat braç a braç amb la Policia Local per a adequar les rutes, els relleus i els torns amb l’objectiu de donar una millor resposta a les necessitats de la ciutadania i una major presència policial a les zones d’oci”, afegeix Jordi Bort, regidor de Governació.