La massificació eòlica és un dels problemes que actualment té la Terra Alta sobre la taula. La comarca ha arribat als 184 aerogeneradors en 9 centrals eòliques n’hi ha tres més pevistes. En els últims tres anys, la Denominació d’Origen ha sigut una de les que han abanderat l’oposició i el seu últim pas passa pels tribunals. Al programa L’Entrevista a Canal Terres de l’Ebre, el  president del Consell Regulador de la Denominació d’Orígen Terra Alta, Joan Arrufí, ha explicat que el contenciós administratiu que van presentar va ser acceptat la setmana passada. El document, dirigit contra el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, pretén aturar els tres nous projectes de parcs eòlics.

2007, any de la posada en marxa el primer parc eòlic a la Terra Alta. Este va ser l’inici del que ha acabat suposant 184 aerogeneradors en  9 parcs eòlics. La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre va aprovar, la tardor passada, tres nous parcs a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca al pla especial urbanístic que incloïa 30 nous aerogeneradors durant l’any 2019.

Després de tal exageració en la implantació d’aerogeneradors, la comarca va dit prou i, des de llavors, la DO Terra Alta ha sigut una de les entitats que han encapçalat el moviment contra la massificació eòlica. Joan Arrufí, president del Consell Regulador de la Denominació d’Orígen Terra Alta, explica que fa tres anys que treballen per fer arribar la veu del poble als polítics i ha funcionat amb els representants territorials, presentant un manifest el 2017 al que es van afegir pagesos, empreses i un moviment social.

Amb el suport polític territorial, es va donar lloc a una reunió a principis d’any del president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, per negociar amb Naturgy treure els nous parcs. Al març, Chacón anunciava la derogació de la normativa que regula les Zones de Desenvolupament Prioritari on estaven els nous projectes eòlics.

Un altre pas endavant: s’accepta el contenciós contra la Generalitat

L’últim moviment de la DO Terra Alta passava per presentar un contenciós administratiu contra la tramitació de les tres centrals que va ser acceptat la setmana passada. El document es presentava contra el Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, acte conegut per la seua representant, Àngels Chacón, amb qui hi ha bona relació. Així i tot, Arrufí creu que era necessari jugar esta carta. La setmana passada es va acceptar el contenciós i s’espera, així, estar més a prop d’aturar definitivament la construcció dels tres parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.