La DO Terra Alta ha fet públic en un comunicat que la Generalitat derogarà el decret del 2009 que regula la implantació d’energies renovables a Catalunya. Una decisió que els ha arribat de la mà de la Consellera d’Empresa, Àngels Chacón, en una reunió amb les entitats i associacions contràries a la massificació eòlica a la Terra Alta liderades per la DO Terra Alta. Segons l’entitat, ho fan perquè són “conscients que calen millores i obrint als territoris més afectats la possibilitat de participar en la construcció d’una nova normativa”.

Consideren la derogació d’aquest decret “un èxit de la campanya, impulsada per la societat civil i el
teixit empresarial de la Terra Alta, en contra de noves centrals eòliques a una comarca on la massificació és un fet i un gran risc per al model econòmic basat en el paisatge i en el turisme”. El Consell Regulador agraeix els esforços a totes les entitats, administracions, empreses i ciutadans que s’han sumat a la campanya contrària a la massificació eòlica a la comarca, que comença a donar els seus fruits.

Tanmateix, la DO Terra Alta alerta a la ciutadania i empreses de la comarca que “la derogació del decret del 2009 no atura les 3 centrals eòliques projectades de forma immediata, de manera que és més necessari que mai continuar amb el contenciós administratiu”. Els arguments tècnics en contra d’aquests nous parcs són “molt sòlids i se seguirà treballant per a què no s’instal·lin a un territori on la massificació és malauradament ja un fet”.

L’objectiu del Govern és aconseguir que en 2030 un 50% de la demanda elèctrica a Catalunya sigui coberta amb fonts renovables. La Denominació d’Origen Terra alta expressa estar “plenament a favor d’aquest objectiu i de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient”. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, “després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.