L’estiu és sinònim de festa major. Sant Jaume és el patró més festejat a les Terres de l’Ebre amb actes al voltant del seu dia, el 25 de juliol. Municipis com la Ràpita, Camarles, Campredó, Xerta, Benissanet, Tivissa, Arnes o Móra la Nova han tancat les festes este cap de setmana en què han viscut els actes més variats.

Els actes gastronòmics són un dels plats forts de les festes. Tant en dinars com en sopars, molts veïns acudeixen per posar-se les botes i també comentar-se les últimes novetats. És el cas del multitudinari sopar del bou estofat de Camarles, que prepara unes 1.600 racions amb 400 kg de bou, 200 kg de patata i 20 kg de pastanaga. Igual que ja vam veure el concurs de paelles de Camarles, Campredó és un altre municipi que celebra tal activitat per premiar el millor cuiner d’este menjar de la cuina mediterrènia. A la Ràpita tampoc hi pot faltar el menjar, en este cas destaquem el ball de vermut que ja fa 8 anys que la vila marinera organitza.

A les festes es pot menjar molt, però també s’organitzen activitats per ajudar exercitar-se una mica. Algunes de les activitats poden passar pel paddelsurf, esport molt habitual a l’Abadia dels Alfacs de la Ràpita, però també es pot baixar el menjar a la bicipoble pels carrers de la vila marinera. A Tivissa ja fa 40 anys que existeix la bicicletada popular, un acte més que consolidat, tot i que moure’s també hi ha la seua dansa de Tivissa.

Tampoc poden faltar els actes taurins, sigue amb els bous al carrer com fan a la Ràpita, també bous a la plaça,

Finalment, una festa major no pot existir sense “una mica” de pirotència. Tots els pobles tanquen els seus dies en honor als patrons amb un castell de focs, com fan a Camarles però moltes poblacions també inclouen els correfocs, cada vegada més espectaculars com els correfocs de Tivissa, realitzats per la Colla de Sant Andreu.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.