Després de quatre tractaments realitzats pel COPATE esta temporada, les Terres de l’Ebre segueixen preocupades per la proliferació de la mosca negra. Fa aproximadament 15 anys que l’insecte ataca el territori, però esta temporada ha hagut un important repunt a causa dels baixos cabals del riu. La Plataforma d’Afectats per la Mosca Negra, que està en procés de constitució, afirma que els tractaments han arribat amb retard.

Cada cop hi ha més afectats per la picada de la mosca negra, que provoca grans inflamacions i molt de dolor. És difícil contabilitzar les afectacions, ja que són molts els que s’automediquen per reduir els efectes de la picada. Els animals també estan patint les conseqüències de l’insecte, tal i com ha compartit la plataforma a les seues xarxes.
Són molts els negocis de l’agricultura que han hagut de canviar els seus horaris de treball per evitar els moments de màxima presència de l’insecte, cosa que significa treballar durant les hores de ple sol amb temperatures més altes. En el cas del vicepresident de la plataforma, Santi Navarro, la seua situació es veu agreujada, ja que les 200 ha que té són de cultiu ecològic. Este tipus de cultiu necessita tenir molta herba, que és on es refugia la mosca quan encara és jove. Els treballadors han de tapar-se tot el cos i, molts cops, només deixen ” a l’aire” els ulls.

Els afectats creuen que les espècies invasores han obert camí a la proliferació de la plaga. La cloïssa asiàtica, el musclo zebra i el silur estarien facilitant de diferents maneres la presència de la mosca. La cloïssa asiàtica i el musclo zebra filtren l’aigua, cosa que permet que hi hagi una major quantitat de macròfits, que és on estan les larves de la mosca. Per altra banda, els silurs s’han menjat molts dels peixos que es menjaven les larves i, a més a més, els silurs tampoc se les mengen.

L’incendi de la Ribera d’Ebre ha visibilitzat la problemàtica i ha situat la mosca negra en l’agenda mediàtica i política. L’associació està ocupant bastants espais en els mitjans de comunicació arran les picades que va patir el conseller d’interior, Miquel Buch, i el seu equip i la resta d’efectius.
El sector agrícola i ramader no són els únics afectats. El turisme també pateix les conseqüències segons quines hores del dia. Per este motiu la plataforma fa una crida perquè tots els afectats dels diferents sectors s’uneixin en la protesta.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.