El 2018, Càritas Diocesana de Tortosa, ha prestat 48.000 serveis personals als integrants de les 3.200 famílies que son ateses pels equips locals de les 34 Càritas que treballen al conjunt de la diòcesi. El 52% de les persones ateses son dones, i s’atenen més persones de nacionalitat espanyola que estrangeres.

Una de cada tres poblacions del  bisbat té un equip local de Càritas disponible a ajudar a la gent que pateix exclusió social; destacant que el 90% de les poblacions de més de 1.000 habitants disposen d’una Càritas; cosa que fa que sigui l‘entitat amb més implantació al territori. El nivell de prestacions s’ha pogut fer gràcies a l’esforç dels prop de 600 voluntaris que participen en aquests equips, assessorats per l’equip tècnic i integrats en els 21 projectes socials que estan en marxa.

Projectes socials de tipus assistencial, de promoció i empoderament de persones i famílies, acollida i acompanyament personalitzat, promoció i capacitació per al món laboral, promoció de la família, infància, empoderament de la dona, persones privades de llibertat, gent gran, etc… També s’ha insistit en el foment de l’economia social i solidària, tot promovent un model econòmic més just, solidari i respectuós amb el medi ambient. Amb l’ampliació del nombre de contenidors de recollida de roba instal·lats en diferents poblacions de la demarcació, arribant al 2018 fins a 29. D’aquesta manera es vol afavorir el reciclatge i reutilització de roba i creant llocs de feina d’inserció laboral.

Prop de 90 € de cada 100, dels 2.256.963 euros de pressupost de l’any 2018, ha retornat a la societat en forma d’ajudes directes, promoció i empoderament d’aquestes persones que pateixen exclusió social en les seves diferents vessants.

Els representants de Càritas han volgut destacar que precisament fa pocs dies s’ha presentat el VIII Informe FOESSA que constata que l’exclusió social s’enquista a la nostra societat i que afecta a un total de 8,5 milions de persones (el 18,4% de la població) a l’estat espanyol. Son 1,2 milions de persones més que al principi de la crisi l’any 2007.

D’aquestes, 4,1 milions de persones es troben en situació d’exclusió social severa, i dintre d’aquest grup, 1,8 milions de persones (600.000 en 2007) formen part del grup d’expulsats amb tal quantitat de dificultats i d’extrema gravetat, que exigiríen una intervenció urgent, profunda i intensa en recursos per poder garantir-los el seu accés a una vida mínimament digna.

SG

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.