Aquest matí el delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha presidit la Comissió de Seguiment de la mosca negra per valorar quina és la gestió de les plagues que afecten les comarques ebrenques, amb l’objectiu de “buscar solucions per minimitzar al màxim la repercussió de les plagues en la ciutadania, per això, adoptem el compromís de dur a terme un estudi que analitzi la gestió i estableixi criteris d’actuació” – ha explicat Xavier Pallarés.

Des del 2015, la inversió del Govern de la Generalitat, amb les aportacions de la Diputació de Tarragona, per a combatre les plagues de les Terres de l’Ebre ascendeix als 4.468.000€. En aquest sentit, el delegat del Govern ha destacat que la voluntat del Govern es poder establir “un conveni amb el COPATE per tal d’establir el pressupost i calendaritzar les actuacions que es portin a terme per facilitar la gestió i millorar l’eradicació de la mosca negra”.

En la reunió, els representants dels departaments de la Generalitat implicats i els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’ens executor, han posat sobre la taula la situació actual i han valorat els diversos factors que afecten el desenvolupament de les plagues.

Entitats com la Plataforma d’Afectats per la Mosca Negra, venen denunciant la presència de la mosca negra especialment enguany. Demanen un augment de pressupost i recursos. Pallarès preveu reunir-se pròximament amb l’entitat. L’alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, i l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, també han transmès la seva preocupació per carta al delegat.

En aquest sentit, han destacat diversos factors que caldrà revisar per tal de millorar la gestió de les plagues. D’una banda, el cabal del riu Ebre, per tant, cal establir un mètode de coordinació entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en la regulació del cabal, especialment per la disparitat dels cabals amb puntes que condicionen molt els tractaments; com també la singularitat de l’Ebre, que s’ha convertit en un riu amb molt nitrogen i fòsfor que augmenta els nutrients i fa créixer també la mosca negra. D’altra banda, també cal tenir en compte l’execució dels tractaments, ja que és una part important de la inversió es destina als helicòpters i al producte contra les larves.

Aquest 2019, el COPATE ha dut a terme 3 tractaments:

30 d’abril en què els mostrejos marcaven 112 larves/kg. macròfits i que després del tractament estaven en 1’14 larves/kg. macròfits
22 de maig, els mostrejos establien 520 larves/kg. macròfits i es reduïren a 9’14 larves/kg
6 de juny, els mostrejos donaren 67 larves/kg. macròfits i després del tractament eren de 2’56 larves/kg

Una de les dades més preocupants és l’increment de les larves que va haver abans del tercer tractament, el 22 de maig. Es va passar d’1,14 larves/kg de macròfits el 2 de maig a 520 larves/kg de macròfits tan sols 20 dies després.

Els tractaments han permès reduir les larves de mosca negra i s’han previst dur a terme dos nous tractaments les propers setmanes, a mitjan mes de juny i a mitjan mes de juliol. Un cop realitzats, els tècnics tornaran a valorar la situació i es decidiran les properes actuacions.