La flota comandada per Balfegó ha completat la quota de pesca assignada per a 2019 –un total de 2.200 tones de tonyina vermella– en només set dies, la qual cosa, segons el parer de l’empresa, continua evidenciant l’abundància d’exemplars. Cal recordar que aquesta és la primera campanya de pesca de tonyina vermella desenvolupada sota un Pla de Gestió, establert per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT), una vegada reconeguda la recuperació de l’espècie.

D’altra banda, i degut precisament a aquest gran nombre de túnids en el mar, Balfegó valora sol·licitar a ICCAT un avançament de l’inici de la campanya per a tractar d’evitar concentracions tan grans d’exemplars en els cardúmenes oposats que, segons apunten des de Balfegó, han arribat a ser, en alguns casos, superiors a 400 tones. Aquest increment d’exemplars és una tendència des de fa ja anys i, segons l’empresa, un avançament de la campanya implicaria menor grandària dels bancs de túnids.

Segons Juan Serrano, director general de Balfegó, “un cardumen d’aquest volum implica certs riscos, tant per a les persones com per als aparells de pesca, ja que gestionar la captura adequadament planteja situacions complicades que sabem que també han afectat altres flotes. Creiem –afegeix Serrano–, que avançant la campanya un parell de setmanes, podrien evitar-se tals concentracions, la qual cosa ens permetria pescar de manera més tranquil·la, segura i serena”.

En aquesta campanya la flota ha estat integrada per tres vaixells amb base en L´Ametlla de Mar –dues d’ells propietat de Balfegó (La Frau Dues i Tio Gel Segon) i un tercer pesquer de bandera espanyola–, als quals es van unir altres cinc vaixells de nacionalitat francesa, i disset embarcacions auxiliars. La campanya de pesca comandada per l’empresa tonyinera ha generat aquest any més de 200 llocs de treball directes.

Finalment, Balfegó destaca el bon treball desenvolupat pels equips d’inspecció durant la campanya i aprofita per a sol·licitar a ICCAT l’establiment de sistemes de control rigorós al Mediterrani per a impedir que la possibilitat de transbordar a un vaixell auxiliar les tonyines que resultin morts durant la transferència –l’art de cèrcol captura a les tonyines vives, però poden produir-se baixes durant les maniobres– per a evitar que aquesta nova figura, pugui convertir-se en una porta per a activitats delictives, més encara, apunta l’empresa, prenent en consideració els esdeveniment esdevinguts en el sector durant els últims mesos.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.