El periodista Josep Lluís Villa Moreno (Alcazarquivir, 1953), s’ha jubilat aquest mes de maig després d’una llarga trajectòria periodística en la qual ha destacat per ser el fundador d’una llarga llista de projectes de comunicació, amb dos referents principals: va ser el primer director i co-fundador del Setmanari l’Ebre (3 de març de 1995), i ha estat el creador d’Imagina Ràdio (103,9 FM), l’emissora qu és líder absolut d’audiència al territori.
Dissabte, jornada de reflexió, Josep Lluís Villa va viure un dia ple d’emocions en organitzar-se una festa de comiat en la que es va valorar la seva trajectòria, acompanyat de molts companys de viatge, i també de la seva família, cas de Maria Jesús Cervera, la seua dona, i dels seus tres fills, Josep Villa (el nou director d’Imagina Ràdio), Vera Villa i Pau Villa, i dos netes.
Un dels moments més interessants va ser l’actuació d’Artur Gaya, Xavi Borràs i Jordi Fusté, els tres primers integrants dels Quicos, que li van cantar uns romanços de cec. També va destacar l’actuació de l’actor tortosí David Anguera, que va imitar la faceta artística de Villa com a rapsode i poeta (funcions que ara vol potenciar), imitant-lo a l’hora de recitar ‘Palabras’, un dels poemes inclosos al seu llibre publicat el 2008, Cuando se havia congelado el cielo.
La festa es va celebrar al restaurant Diego, de Santa Bàrbara, i no hi van faltar ni els vídeos de comiat, ni els regals, entre els quals n’hi havia fins i tot d’emblemàtiques empreses com Montebre. Tothom hi va assistir en clau d’amics, cas de dos alcaldes, de regidors i exregidors, o d’un ex-alt càrrec del govern, en reconeixement a una trajectòria que un dels vídeos qualificava “d’encomiable”. Tampoc van faltar representants dels mitjans de comunicació en els que treballat els últims 35 anys laborals.
I és que Josep Lluís Villa, com a periodista, a més de ser el fundador i director de dos dels pilars del Grup L’Ebre, ha estat també periodista de El País (una notícia seua va provocar el tancament de Vandellòs 1, a l’octubre farà 30 anys); i també va ser fundador dels serveis informatius de RNE, de Ràdio Ebre-cadena SER i d’Ona Catalana, a més de crear el primer mitjà digital al territori, l’any 1997. També va ser l’impulsor del fet que el Setmanari L’Ebre guanyés les freqüències de televisió que van donar lloc a L’Ebre TV i a Canal Terres de l’Ebre, i igualment la de ràdio, l’actual Imagina.
Durant la festa es va recordar, tant la seva militància anarquista (quan era estudiant de Filosofia a la UB), o el seu perfil progressista en temps lluita antifranquista, quan també va ser detingut per la policia política del règim. Sempre autodidacta, va ingressar a la cooperativa La Finestra i al Festival de Teatre, com a membre de la brigada, i finalment va donar el salt al periodisme, deubant com a autor d’entrevistes al setmanari L’Ebre Informes, que van marcar un canvi d’estil i d’etapa.
Aclaparat en veure que se’l valorava com “un nou tortosí il·lustre”, per haver estat un referent del periodisme durant “els canvis de segle, del XX al XXI”, va assentir a l’escoltar que se’l considera com “una ploma decisiva per a l’èxit de la lluita antitransvasament” i també per assoli el primer reconeixement jurídic de la vegueria de les Terres de l’Ebre. El leimotiv principal de la festa va ser proclamar-lo com “el primer, i fins ara l’únic periodista”, que ha protagonitzat tot un trajecte professionals en el sector de la comunicació al nostre territori perifèric: des de la refundació i modernització dels mitjans de comunicació ebrencs (a finals dels 80, principis dels 90), fins arribar al final del recorregut laboral culminat amb la jubilació. Quelcom habitual en altres faenes, però insòlit en el món del periodisme.