ACN (Ulldecona) – La segona edició d’Àgora, la Fira de l’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre, ha obert portes amb una trentena d’expositors aquest dissabte a Ulldecona (Montsià).

La mostra, impulsada per l’Ateneu Corporatiu ebrenc, fa visibles les iniciatives que aposten per una economia social, un consum responsable i el cooperativisme, com un model de negoci alternatiu. El coordinador de l’Ateneu, Carlos Lamote, ha defensat que són viables els projectes empresarials que se centren a abastir a petita escala.

No és rendible per a qui busca un benefici immediat, sí pel que necessita viure amb allò que té i satisfer la demanada dels seus veïns“, ha subratllat. Enguany, l’entitat assessora una quinzena de noves iniciatives. Entre elles, l”Enllaç’ que vol esdevenir una cooperativa per a consumidors i productors locals que millori la comercialització dels productes agroecològics produïts al territori.

El projecte Enllaç ha nascut aquesta primavera i serà una realitat la pròxima tardor. El seu objectiu és ajudar a productors ecològics a distribuir i comercialitzar la seva collita i facilitar que arribi a consumidors, restauradors, botiguers i menjadors escolars. La coordinadora de la nova cooperativa, Cecile Thevenot, ha explicat que volen promoure l’economia local davant la “competència dels supermercats que ofereixen productes ecològics a baix preu“. Per això, s’han associat amb dues cooperatives de Barcelona i Manresa.

Per Thevenot és “necessària” la cooperativa atès que hi ha “molta demanda” per part dels productors que necessiten exportar i vendre els seus productes i calcula que s’hi sumaran una cinquantena de productors del territori. A part, també vol facilitar les compres als consumidors. “Suposa molt de temps anar a buscar un producte aquí i allà, els volem estalviar temps i feina“, ha destacat Thevenot. Per això, ha afirmat que la cooperativa serà un projecte de “tots”.

A banda de la trentena d’expositors que acull la fira, també s’han organitzat conferències i taules rodones. La Maite Mestres, representant de la cooperativa Artra, ha participat en una d’elles i ha detallat que aquesta primavera ha engegat una cooperativa que es dedica a preservar i promoure l’artesania catalana. El projecte però el va iniciar sola ara fa dos anys. Ara, ofereixen sortides escolars, tallers experimentals i cataloguen artesania, entre altres serveis. Mestres ha explicat que estan impulsant un ‘market place’ per dinamitzar la feina dels artesans. “Hi tenim tota l’energia posada i posarem a la venda tota l’artesania que fan els artesans“, ha dit.

El certamen acull estands de roba, llibres, energies renovables o habitatges cooperatius i té tres espais; el de la Fira, a la Casa de Cultura, el de l’Exterior, a la plaça Diputació, on s’han instal·lat foodtrucks, la ludoteca i l’animació infantil i l’espai de l’Ajuntament on s’han fet les xerrades. A més, l’alcaldessa d’Ulldecona Núria Ventura i el director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal, han inaugurat el certamen aquest dissabte al matí.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.