Amb motiu de l’any europeu de patrimoni cultural, l’any 2018, el Consell d’Europa i la Comissió Europea van organitzar el Premi Històries del Patrimoni Europeu i entre les 69 històries presentades dels 50 països, el jurat va escollir-ne 10, sent una d’elles la de les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia, presentada per la Mancomunitat Taula del Sénia. A finals de l’any passat ja es van fer algunes activitats, com el Congrés d’oliveres mil·lenàries i 2 jornades del Dia mundial de l’Olivera.

Ara, durant dos mesos, s’han dut a terme un total de 14 activitats escolars en 8 pobles valencians i 6 catalans del Territori Sénia, sent organitzades per la Mancomunitat Taula del Sénia amb la total col·laboració dels Ajuntaments i les Escoles, per donar a conèixer als alumnes la gran importància d’aquestes oliveres i, al mateix temps, conscienciar-los sobre la necessitat i l’interès col·lectiu de la seva conservació.

A l’escola es començava per parlar d’aquestes oliveres i els seus olis (tots de la varietat Farga), i finalment escollien per votació el nom per a una olivera mil·lenària de les que hi ha als Museus i Àrees d’oliveres mil·lenàries, on poden ser visitades i al final se li lliurava a cadascun una bossa amb dos fullets sobre oleoturisme i olis de varietats tradicionals i una ampolleta d’oli certificat d’oliveres mil·lenàries. Es feia l’excursió a peu fins l’olivera, on se’ls ensenyava com mesurar les oliveres, es feia una degustació de pa amb oli d’oliveres mil·lenàries i xocolata i, per acabar, una fotografia de grup davant l’olivera que després se’ls ha lliurat a cada escola com a obsequi.

Aquestes són les dades de les 14 activitats realitzades:

ULLDECONA ‘Olivera ATHENEA’
SANT JORDI ‘Olivera DELS ESTELLERS’
ALCANAR ‘Olivera GARRAMA’
SAN RAFAEL DEL RÍO ‘Olivera DE CABRERA’
MAS DE BARBERANS ‘Olivera VENTOLINA’
LA JANA ‘Olivera POP’
CERVERA DEL MAESTRE ‘Olivera LA NOSTRA DE L’ALQUERIA’
GODALL ‘Olivera MIL·LÈNIA’
FREGINALS ‘Olivera VILARONA’
CANET LO ROIG ‘Oliveres LOS ENAMORATS’
TRAIGUERA ‘Olivera THIAR OLIVARUM’
SANTA BÀRBARA ‘Olivera SUPERVIVENT’
CÀLIG ‘Olivera CALIJOLI’
ROSSELL ‘Olivera SABATERA’

Cal destacar finalment que el total de participants en les 14 activitats supera les 550 persones, sent la gran majoria alumnes de primària d’edats molt dispars, més alguns professors i / o tutors i, en alguns casos, representants dels Ajuntaments.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.