La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) ha traslladat un document a les formacions polítiques amb les reivindicacions del col·lectiu en què els insta a assumir-les i legislar per resoldre una situació que perjudica el projecte social, educatiu i cultural que desenvolupen 1.100 associacions sense ànim de lucre, amb 80.000 músics, 120.000 alumnes d’escoles de música i 1.000.000 de socis; agrupades en les diverses federacions autonòmiques.

La CESM, una entitat associativa sense ànim de lucre, sol·licita canviar el marc normatiu amb propostes com la reducció del tipus de gravamen de l’impost sobre societats aplicable a les associacions perquè no sigui superior al que s’aplica a les cooperatives (entre el 10% i el 20%), la posada en marxa d’una Llei de Mecenatge similar a la d’altres països europeus que beneficiï i faciliti el treball del moviment associatiu, la rebaixa del 21% al 10% de l’IVA per als instruments i les representacions musicals, homologar la condició d’artista d’elit amb la d’esportista d’elit; i el reconeixement de la figura del voluntari cultural i la seva equiparació amb el voluntari social.

També demana que les societats musicals, considerades com a entitats no lucratives (ENL), deixin de ser contemplades per la legislació com a empreses, obviant la seva singularitat i característiques i impedint desenvolupar els fins per als quals han estat creades en unes condicions menys oneroses que les actuals en l’impost de societats i IRPF, equiparant el tractament fiscal de les compensacions que reben els voluntaris amb el de les dietes de treballadors, eliminar les traves administratives que impedeixen l’obtenció de la qualificació d’utilitat pública, el que contravé la llei vigent i el criteri dels tribunals, així com flexibilitzar la normativa sobre incompatibilitats en l’àmbit de la docència.

Luis Vidal, secretari general de la CESM i responsable del projecte per al canvi del marc normatiu, Vicente Cerdá, president, i Antonio Ortiz, vicepresident primer, han vingut exposant a diversos responsables polítics (Ciutadans, Compromís, ERC, PDeCat, PNB, Podem , PP i PSOE) els detalls d’aquestes ambicioses iniciatives que pretenen aconseguir un adequat reconeixement de la tasca que desenvolupen les societats musicals espanyoles, les seves bandes i escoles de música perquè puguin gaudir d’un grau de protecció i finançament d’acord amb la seva contribució a l’interès general.

Accions polítiques
La Confederació va rebre en aquests contactes, que espera ampliar a la resta de formacions després de les eleccions, el suport dels representants polítics que van mostrar una predisposició total per abordar, estudiar i acordar de manera conjunta les accions polítiques a dur a terme, un cop finalitzi la elaboració d’un informe del marc normatiu que realitza un grup d’experts de la CESM, i el primer pas podria passar per la presentació d’una Proposició No de Llei (PNL) que s’estudiaria en el si de la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats.

La CESM traslladarà a tots els grups polítics el contingut del document que redacten els experts i que servirà de base perquè s’avaluïn l’abast d’unes modificacions que, previ estudi, puguin traduir-se en propostes concretes per a realitzar els oportuns canvis legislatius en l’àmbit econòmic , fiscal, laboral, educatiu, associatiu … que afectarien els Ministeris de Cultura, Educació, Hisenda i Treball.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.