El pròxim 28 d’abril competiran a les urnes de les eleccions generals quinze partits polítics a la circumscripció per Tarragona, cinc més que el 2016.

El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar ahir les llistes definitives de les formacions que pugnaran per aconseguir representació, els que no la tenen, o bé per millorar i superar l’actual escó que els principals partits ja tenen al Congrés i al Senat. Es tracta de les llistes provisionals, ja que la junta electoral ha de ratificar-les. Entre les noves candidatures que es presenten a la demarcació, i per tant que tots els ebrencs podran votar són: Convergent, encapçalada per l’incombustible Santiago Campos que intentarà recollir i refer l’antic espai moderat que era ocupat per l’antiga CiU, i per l’altra, la candidatura creada pel mediàtic i controvertit, Albano-Dante Fachin, Fent República integrada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates. Aquesta coalició buscarà fer-se un lloc en l’espai de l’extrema esquerra independentista esgarrapant vots d’ERC i Podem en Comú.

Tanmateix, gairebé tots els partits amb representació a la cambra baixa repeteixen candidat amb l’excepció de Junts (el 2016 CiU) que sitúa a Ferran Bel a la segona posició i col·loca l’exconseller de Territori, Josep Rull —actualment acusat de rebel·lió pel Tribunal Suprem i en presó preventiva— al capdavant de la candidatura de la formació de Carles Puigdemont. Els independentistes aposten per una cara molt més visible en ple judici pel procés per guanyar terreny electoral. En els últims comicis, els neoconvergents van ser la cinquena força amb el 13,7% dels vots.

En Comú Podem tampoc repeteix el seu candidat i substitueix l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, pel candidat independent Ismael Cortés. Podem, que forma part de la coalició d’esquerres volia que el candidat fos del partit de Pablo Iglesias. A més, el codi ètic de Catalunya en Comú impedia que Alonso es presentés a les generals i a les municipals a la vegada.

El que és evident que amb l’entrada de nous actors a la circumscripció de Tarragona, els resultats dels anteriors comicis serà difícil la seva repetició. Per una banda des de la dreta espanyola s’haurà de verificar l’auge de VOX com afecta els altres dos partits que competeixen pel mateix espai, és a dir, PP i Ciutadans.

Per la part sobiranista l’entrada d’Albano-Dante Fachin, segurament rascarà vots d’un espai que fins ara no tenia cap referent com era l’extrema esquerra independentista i que votaven a altres opcions del mateix caràcter. També, s’ha de tenir en compte a Junts per Catalunya i el seu cap a la demarcació, Josep Rull, un pes pesant del partit i actualment és presó preventiva pels fets de l’1 de l’Octubre. Tot i que, les enquestes donen guanyador a ERC, la incorporació d’aquests darrers actors podria provocar un d’alta baix a les expectatives republicanes, que en tot cas, a la demarcació repeteix cap de llista.

Cal recordar, que les darreres enquestes publicades donen guanyador al PSOE, encapçalat per Pedro Sánchez a Espanya. Mentre que a Catalunya a ERC. Aquest darrer fet desbancaria a Unida-Podem, que varen ser els guanyadors a Catalunya a les darreres Eleccions Generals en el cas que es confirmessin el dia 28 d’Abril.

Per últim, un partit que les enquestes darrerament li estan donant per primer cop representació al Congrés de Diputats, és el partit antitaurí, PACMA. Segurament, si es confirmés aquest resultat seria la gran sorpresa d’aquestes eleccions, a part, és clar dels resultats que pugui treure el partit d’extrema dreta VOX.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.