Aquest programa és fruit del treball dut a terme per la Mancomunitat Taula del Sénia i també l’Associació Territori Sénia sobre la conservació i posada en valor de les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Actualment hi ha més de 5.000 oliveres mil·lenàries inventariades (de més de 3,50m de perímetre de tronc a 1,30m del terra), però en els anys de bona collita encara no s’ha arribat a les 1.000 oliveres collides per fer Oli certificat Farga Milenaria (i, enguany, ni tant sols a les 200). Es creu que moltes de les oliveres mil·lenàries existents, per la seva producció més baixa i les despeses superiors de cultiu, s’han anat abandonant. I, per fer oli de qualitat, monovarietal o en cupatge, també es poden aprofitar moltes oliveres de varietats i cultius tradicionals: Farga, Morruda i Sevillenca, que estan abandonades.

Partint d’aquesta situació, el projecte consisteix en començar fent un inventari de les finques d’oliveres abandonades a la part catalana de la Mancomunitat (Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) aprofitant també per revisar les oliveres mil·lenàries, mirant si estan totes o en falta alguna, i també si n’hi ha de noves que no s’havien medit fins ara. A més de fer l’inventari, amb la col·laboració de l’oficina del SOC, dels ajuntaments i de les cooperatives es buscarà gent disposada a tornar-les a posar en producció, a la que se li oferirà formació per als treballs necessaris de recuperació primer i de producció a continuació.

L’objectiu general és fer de les oliveres mil·lenàries un recurs de desenvolupament econòmic i social del territori i, també, evitar l’abandonament del cultiu d’aquests arbres, generant nous llocs de treball i facilitant el relleu generacional, creant sinergies entre diferents sectors econòmics, millorant la formació dels treballadors i impulsant l’oleoturisme com un espai turístic nou.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.