La publicació “MigratoEbre, un riu ple de vida“, és un llibre que pretén donar a conèixer totes les accions que es desenvolupen mitjançant el projecte Life MigratoEbre, engegat i dirigit des de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), i que compta amb el suport de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Vic i la Fundació Catalunya La Pedrera. És un testimoni textual i gràfic per a què les generacions actuals vegin que amb voluntat és possible avançar en la creació d’un nou context de desenvolupament sostenible, que hauria de preservar un riu ple de vida.

La presentació del llibre, que tindrà lloc el divendres 15 de febrer, a les 19:30h al Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, anirà a càrrec del director de l’IDECE, Alfons Montserrat; l’alcalde d’Amposta i president del Consorci del Museu, Adam Tomàs, i del director de Territori i Mediambient de la Fundació Catalunya – La Pedrera, Miquel Rafa Fornieles.

L’IDECE ha treballat en els últims quatre anys en aquest projecte Life MigratoEbre, que té com a objectiu recuperar en el tram final del riu Ebre, poblacions sanes i viables de quatre espècies de peixos migradors amenaçats, com són l’anguila, la saboga, la llamprea i l’esturió europeu. Al mateix temps, MigratoEbre també s’encarrega de millorar la connectivitat de l’Ebre català, adaptant i fent permeables pels peixos els obstacles fluvials més importants, com són l’assut de Xerta-Tivenys i l’assut d’Ascó.

MigratoEbre vol contribuir a la diversitat ambiental del territori i reforçar el símbol d’identitat que sempre ha caracteritzat el riu Ebre, amb espècies emblemàtiques i valuoses com l’anguila, de gran valor a la gastronomia del Delta i signe d’identitat (una criatura que per reproduir-se creua l’Atlàntic en un viatge transoceànic) o la saboga, sense dubte el peix més popular a les Terres de l’Ebre durant segles.

Per complir amb els objectius d’aquest projecte, s’han desenvolupat diverses accions, com són: les proves pilot de reintroducció d’espècies desaparegudes; el seguiment del conjunt del poblament de peixos; la millora dels hàbitats; la construcció de dispositius de pas per a peixos, i també s’han dut a terme campanyes de difusió per sensibilitzar la població local i alhora aconseguir la seva participació en el projecte mitjançant les xarxes de voluntariat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.