Des dels micròfons de RAC1, Quim Torra, ha demanat a l’ajuntament de Tortosa la retirada del monument franquista a la Batalla de l’Ebre. El president de la Generalitat, s’ha dirigit al consistori de forma indirecta després de la pregunta d’un dels periodistes convidats al programa de Jordi Basté. “Ha parlat amb l’ajuntament de Tortosa com a president?”, ha preguntat Joan Julibert, i Torra ha respost: “Com a president no he parlat però ara que em dona aquesta oportunitat ho faig”.

El president de la Generalitat ha recordat que quan era president d’Òmnium Cultural va participar a la Nit de Santa Llúcia organitzada a Tortosa al 2015, ja va reclamar la retirada del monument dedicat a la batalla de l’Ebre, el que ha qualificat de “vergonya”. “En aquell moment ja vaig demanar públicament que monument surti perquè és una vergonya i ho torno a dir”, ha dit Quim Torra.

Durant l’entrevista d’aquest matí al Món a Rac 1, Torra s’ha referit a les demandes que ha fet al govern de Pedro Sánchez per “desfranquitzar” l’Estat espanyol, dins del seu llistat de 21 punts. “Com pot ser que el dictador encara estigui enterrat al Valle de los Caídos? Què passa amb aquests residus franquistes que estan al deep state espanyol?”.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, es troba de viatge fora de la ciutat i encara no s’ha manifestat al respecte. En tot cas, la postura segueix sent la mateixa, segons fonts municipals. L’ajuntament de Tortosa no té competències per actuar directament sobre el monument que es troba al mig del riu Ebre perquè la propietat – tot i que discutida – no és municipal. En tot cas, tal i com va resoldre el referèndum de 2015, pot impulsar una reinterpretació que, quasi quatre anys després, segueix sent una incògnita.

Podeu escoltar la resposta de Quim Torra sobre el monument al minut 46:00

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.