L’Ajuntament i el Bisbat de Tortosa han arribat a un acord per a la compra del conegut com a Mas del Bisbe, a Bítem. Es tracta d’un element patrimonial d’alt valor, que conté diverses edificacions singulars, com una capella romànica, datada al segle XII, que els experts defineixen com a referent únic al nostre territori d’aquest estil, així com una sala capitular que ja va ser objecte de restauració fa dècades per part de la Diputació de Tarragona. L’acord ha sigut possible després de mesos de converses amb el Bisbat, i suposarà la compra d’una hectàrea del total del terreny, on estan incloses aquestes edificacions. L’Ajuntament en pagarà 137.400 euros, repartits en quatre anualitats.
Aquest matí, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el president de l’EMD de Bítem, Josep Cugat, i la regidora de Bítem, Lurdes Domènech, han visitat la finca per donar a conèixer els detalls de l’operació. Roigé ha assenyalat que es tracta “d’una notícia molt important tant per a Bítem com per al conjunt de la ciutat” ja que suposa l’adquisició d’uns edificis que no només són singulars des del punt de vista patrimonial, sinó que a més van suposar l’origen del poble com a tal.
A partir d’ara, ha incidit l’alcaldessa, les primeres tasques que caldrà fer al Mas del Bisbe seran de consolidació de les estructures, ja que actualment presenten un estat precari. La voluntat és que, poc a poc, es puga dur a terme la rehabilitació dels diferents espais, que previsiblement suposaran una gran inversió. L’objectiu és poder-lo fer visitable i que puga acollir diferents activitats de Bítem. A més, el projecte contempla la creació d’un accés que connectarà directament amb el poble amb un passeig.
Per la seua banda, el president de l’EMD de Bítem, Josep Cugat, ha destacat la consecució d’aquest acord, ja que respon una voluntat històrica del poble per poder incorporar un element tan important.
El Mas del Bisbe està situat just a l’entrada de Bítem, a tocar de la carretera T-301. Antigament havia servit com a residència d’estiu dels bisbes de la diòcesi, que hi arribaven directament pel riu fins a tocar de l’edifici. L’origen d’aquesta construcció es remunta fins al segle XI i posteriorment va anar incorporant altres edificacions. Entre aquestes, una capella d’estil romànic dels segles XII i XIII, que inclou a la façana un rosetó molt rellevant. Estava consagrada a la Mare de Déu de Bítem, fins que a començaments del segle XVIII van canviar-la pel de la Mare de Déu de l’Oliva, patrona actual del poble. Al conjunt també hi ha altres edificis destacats, d’època medieval, com una sala capitular. També existia un pati fortificat amb un doble sistema de galeries, amb estances orientades al riu, que actualment no es conserva.
Aquest mas va suposar l’origen del poble de Bítem, com a tal, ja que els veïns que fins a aquell moment es distribuïen en finques disseminades poc a poc es van anar agrupant a tocar d’aquest espai. Actualment, el Mas del Bisbe compta amb la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).