Canvi de panorama a la paperera Dapsa-Saica Pack. Els treballadors han votat de nou i, per una  àmplia majoria, ha guanyat el sí a l’ampliació dels torns. L’empresa havia supeditat l’aplicació del 4t i 5è torn al manteniment de la producció i els llocs de feina i les futures inversions.

Ha sigut un gir de 360 graus a la situació de fa apenes una setmana. Els treballadors han acceptat finalment l’ampliació dels torns a caps de setmana, lligada al manteniment de la producció i els llocs de feina i futures inversions. En plena campanya de Nadal, havien convocat 13 dies d’aturada aquest mes de desembre contra l’aplicació d’un quart i cinquè torn, a canvi, defensaven, d’una compensació econòmica injusta per l’impacte que suposava en la conciliació familiar. Després de la primera jornada de vaga, la setmana passada, les aturades van quedar aixecades. Segons comunicava el comitè d’empresa en una assemblea a l’exterior de la planta, l’empresa acceptava el calendari laboral del 2019 i quedava enlaire la negociació del conveni col·lectiu, descartant de moment alterar la jornada laboral.

El grup empresarial, amb seu a l’Aragó, defensava l’aplicació dels nous torns com a necessaris per créixer, tal com té previst, a la planta del sector de l’embalatge ubicada al front fluvial d’Amposta en terme de l’Aldea. Lligava un increment de la capacitat productiva del 20% a la implementació d’un quart i cinquè torn. Alertant que a la planta d’Alfajarín, a l’Aragó, hi havia terreny per créixer i un accionista majoritari.

Del contrari, no només perillaven les futures inversions, sinó els actuals llocs de feina. L’empresa estava disposada a endur-se ja tres màquines, amb els acomiadaments que això suposaria. Una decisió que haurien comunicat en una reunió amb alts càrrecs de la Generalitat i els alcaldes de l’Aldea i Amposta que s’hauria produit aquesta setmana.

En córrer la veu de la situació, els treballadors van recollir signatures per convocar una assemblea i votar de nou l’aplicació del quart i cinquè torn. Després de les votacions en les darreres 24 hores, 135 treballadors han votat sí a revertir la situació (75%) i 44 s’han continuat oposant (25%). Una decisió que ja s’ha comunicat a l’empresa i que es traslladarà a la seu del grup a l’Aragó.

El preacord final de conveni col·lectiu, amb una vigència fins el 2023, suposa entre d’altres un augment salarial del 2% anual, una nova prima i millores socials, com jubilacions anticipades, millores durant les baixes temporals o permisos retribuïts per l’acolliment de menors.

Aquest mateix mes de desembre, el govern català ha declarat l’empresa d’interès general per simplificar els tràmits administratius i urbanístics que també frenaven l’ampliació. “El manteniment i l’ampliació de l’activitat industrial de Dapsa a l’Aldea es converteix, doncs, en una prioritat per al Govern, tant amb l’objectiu de mantenir una ocupació de qualitat, com per preservar la tradició industrial i l’activitat en unes comarques on la indústria té un pes específic reduït”, explica l’acord pel qual es considera d’interès general la factoria.

La planta de l’Aldea té 379 llocs de treball directe, una factura de 116 milions d’euros i produeix 225,7 milions de metres quadrats de cartó ondulat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.