Els ajuntaments de la comarca del Montsià valoren aproximadament en 12 milions d’euros els danys causats pel temporal del passat 19 d’octubre. Aquesta és la xifra del que costaria arranjar els camins rurals afectats per les barrancades i algunes infraestructures públiques com ara depuradores.

El poble més afectat és Alcanar, amb 55 quilòmetres de camins danyats, que impliquen reparacions valorades en 8,5 milions d’euros, segons fonts municipals; en segon lloc hi ha Ulldecona, amb 1,5 milions d’euros; el segueix la Ràpita, amb una valoració de 670.000 euros; municipis com Amposta o Godall se situen en torn els 150.000 i els 200.000 euros.

El dilluns vinent s’exhaureix el termini per presentar les sol·licituds a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per optar als ajuts que ofereix l’Estat després de declarar 27 municipis ebrencs “zona afectada per un temporal”.

Ara bé, les xifres presentades són provisionals perquè els serveis tècnics de l’Estat hauran de valorar quines actuacions estan cobertes pel que preveu la llei. Alguns ajuntaments, com el d’Alcanar, ja assumeixen que hauran d’assumir molts dels costos.

Per l’altra banda, els ajuntaments estan a l’espera que la Generalitat concreti les línies d’ajuts anunciades pel Vicepresident Pere Aragonès i el conseller d’Interior Miquel Buch. Aquestes subvencions també estan destinades a les reparacions de les infraestructures i els equipaments municipals.

Encara s’haurà d’afegir a aquest balanç els danys ocasionats en finques agrícoles. En el cas d’Alcanar es preveu que siguin milionaris. A banda, cal tenir en compte la tempesta d’aquest dijous, que ha provocat noves destrosses en camins rurals. A Mas de Barberans, on van caure més de 130 litres per metre quadrat en 24 hores, asseguren que ha fet més mal que la llevantada del passat octubre.

Periodista.