ACN / Redacció || El Parlament ha aprovat aquest divendres una moció que insta el Govern a exigir al govern espanyol la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics, amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP, l’abtenció de PSC-Units i la CUP i els contraris de Cs i PPC. També s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits tret de Cs i CUP que s’han abstingut, un punt que demana al Govern que reclami a l’Estat el desenvolupament de les inversions “necessàries” a la línia ferroviària R-15 perquè pugui desenvolupar de forma “òptima” les funcions d’evacuació de la població en una suposada emergència. La cambra també ha aprovat que l’executiu català emplaci el govern espanyol a implementar a les instal·lacions de les centrals una normativa sobre el marc comunitari per la seguretat nuclear.
Un altre punt de la moció que s’ha aprovat, en aquest cas amb el vot favorable de tots els grups excepte la CUP que s’ha abstingut, ha estat el que insta el Govern a exigir al ministeri de l’Interior que aprovi un nou pla d’emergència nuclear exterior a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós ampliant la zona 1 amb els municipis amb un nucli de població dins del radi comprés entre 10 i 20 quilòmetres des de la central. També un altre punt que aposta perquè aquests municipis puguin desenvolupar “amb eficàcia” funcions establertes en els plans d’emergència  “Volem denunciar una gravíssima negligència de l’Estat espanyol que algun dia li pot costar molt cara als ciutadans de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre”, ha dit el diputat republicà Lluís Salvadó, que ha afegit, contundent, “fa 30 anys que l’Estat no s’atreveix a fer cap simulacre general d’emergències, perquè sap que es posarien en evidència les seves vergonyes”.
De fet, com ha explicat Salvadó, les lleis europees obliguen a fer un simulacre general cada 3 anys i amb l’accident de Fukushima, fa més de set anys, “el món va descobrir” que s’havia de preveure com a mínim l’evacuació dels 20 quilòmetres al voltant de les centrals nuclears. En aquest sentit, Europa va aprovar l’any 2012 una directiva, però el govern espanyol no l’ha transposada, ni ha adaptat els seus plans nuclears. “Posen en risc a centenars de milers de persones o provoquen centenars de terratrèmols i no passa res”, afirma Salvadó, “ningú assumeix responsabilitats i els tribunals encobreixen el que provoquen des de les administracions centrals de l’Estat o des de les grans empreses del règim, però ves amb compte que no deixis parlar en aquest Parlament de segons què, que acabes en presó preventiva”.
El diputat republicà ha posat de relleu la negligència de l’Estat i la falta de respecte envers la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre quan ha explicat que el Parlament de Catalunya va aprovar un impost nuclear que volia destinar els fons a preparar el futur econòmic dels territoris afectats per les centrals i, alhora, a millorar els plans d’emergència. Quina va ser la reacció de l’Estat? “La de sempre: recurs d’inconstitucionalitat i impost aturat des del 2014”, ha dit Salvadó. “L’Estat mai falla i els seus tribunals i jutges mai erren al costat de Florentino, del lobby nuclear i de la banca abans que al costat de la nostra gent”, ha afegit, amb contundència.
És per això que el Grup Republicà “no vol ser més còmplice d’aquesta situació, volem que el Parlament s’arremangui i exigeixi respecte i dignitat”. Com ha conclòs Salvadó, “exigim responsabilitats a l’Estat i que, almenys, no faci nosa al que es faci des de Catalunya”.
https://www.youtube.com/watch?v=6JQaWlB2F7g&feature=youtu.be

Autor:

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.