Bona producció. Bona qualitat. I bon preu. Excel·lents previsions enguany per la campanya de la garrofa. La recollida ja ha començat fa uns dies per als pagesos de secà del territori. Després d’anys de preus tirats, aquests dies s’està cotitzant a més del doble que altres temporades, superant els 40 cèntims, segons els preus de la Llotja de Reus per la zona Baix Ebre-Montsià. La producció també va a l’alça i a les Terres de l’Ebre es podria situar entre els 10 i els 12 milions de quilos.

Destinada tant al consum animal com humà, la garrofa és un cultiu secundari però s’està posant de moda per l’ús en la rebosteria o com additiu alimentari. També té cada cop més sortida el gra de la garrofa, per l’elaboració de productes ecològics.

Alerta pels robatoris

Les garrofes i les olives són dos dels productes que pateixen més robatoris al camp. El volum robat pot arribar a ser d’entre el 5 i el 10% de la collita. Fins a 10.000 quilos en un dia, fins i tot. La situació és “insostenible” i els pagesos demanen més controls, no només al camp, sinó també als llocs de recepció.

Les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià faciliten la recollida de denúncies. Entre el sector, però, tot i que es reconeixen els esforços policials, hi ha una sensació d’impunitat dels lladres.

Les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià que formen part d’Acobem s’han reunit amb representants del departament d’Agricultura i Interior per abordar la problemàtica. S’han acordat més controls i comunicació mentre durin les diferents campanyes al camp.

Autor:

Periodista.