40 tones de cranc blau. Són les que es calcula que s’han capturat al Delta de l’Ebre entre el març de 2016 i l’agost de 2018. Si durant el 2017 per la llotja de la Ràpita en van passar 12.000 quilos, només aquest mes de setembre se n’han registrat ja 7.000. Unes xifres que expliquen la preocupació per una expansió, de moment, sense aturador. La problemàtica s’ha abordat aquest dijous. El Departament d’Agricultura ha presentat el primer estudi del cranc blau i ha anunciat la creació d’un Comitè de cogestió de la pesquera. De moment, però, no es preveu ampliar les autoritzacions a la pesca recreativa ni catalogar-la com invasora.

Constatada la impossibilitat d’eradicar-lo, l’explotació comercial és la sortida al conflicte. “Entenem que l’única manera de contenir la població és explotant-la comercialment”, ha explicat el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela. Ho corrobora el primer estudi sobre l’espècie, a càrrec de Verònica López, de Monverte Estudis Ambientals.

L’anàlisi constata els danys econòmics. Sobre els arts de pesca com xarxes i nanses. I també sobre altres espècies. Està acabant amb el cranc autòcton. També amb la producció de cloïssa. Les pèrdues a la Badia del Fangar sobre la producció de musclos i ostres superen els 150.000 euros, segons ha detallat el president de Fepromodel, Miquel Carles.

L’aposta, en aquest sentit, és una explotació professional intensiva sense que es devaluï el preu del producte. Ara a llotja es paga sobre l’euro el quilo quan l’ideal seria més del doble. Els professionals també veuen com a sortida una majors en superfícies comercials, on la presència és “nul·la” i tenint en compte que a Mercabarna s’estan important exemplars de Grècia.

El Departament d’Agricultura, però, no preveu de moment ampliar les autoritzacions a la pesca recreativa. Considera que aniria en detriment de la potenciació de la pesca professional. “Desregular-la possibilita mercats paral·lels que pensem que van en contra de l’interès de potenciar la pesca professional”, ha detallat Tudela, que tampoc creu que la solució sigui catalogar-la com invasora, ja que no se’n pot evitar la disseminació.

Detectat al Mediterrani fa uns 50 anys, el cranc blau s’ha estès no només al Delta sinó a tot el litoral català. De moment, només té com a depredador el polp. Es calcula que cada femella pon 2 milions d’ous per temporada. Els experts coincideixen en assenyalar, però, que l’espècie encara no ha arribat a una fase d’equilibri i que falten estudis per acabar de determinar-ne l’abast.

 

Periodista.