Ja era una realitat des de mitjans d’estiu però aquest dimarts ha quedat inaugurada la nova Unitat de Nefrologia del Complex Assistencial de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. El nou equipament busca millorar l’atenció dels més de 150 pacients ebrencs d’hemodiàlisi que s’atenen i els 3.000 que passen anualment en consultes externes.

La nova unitat d’assistència nefrològica de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, i que presta servei a totes les Terres de l’Ebre, té capacitat per dur a terme tractaments d’hemodiàlisi a 44 pacients per torn. Amb instal·lacions equipades amb tecnologia de darrera generació, el nou equipament permet garantir el benestar i la millora atenció als seus usuaris. Tot i que la nova unitat es va posar en marxa el passat 30 de juliol, aquest dimarts 18 de setembre s’ha inaugurat oficialment. Durant l’acte han intervingut l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; la directora de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, la doctora Almudena Garnica; i el gerent d’operacions de Fresenius Medical Care, Pere Costa. A més, hi ha assistit el conseller delegat de GESAT, Pere Panisello, professionals sanitaris de l’equipament i d’altres centres de referència de Catalunya, així com autoritats del territori.

La directora de l’Hospital ha assegurat que l’obertura d’aquesta nova unitat suposa “un canvi molt important de les infraestructures on prestem asssistència que milloren el confort dels pacients, la majoria crònics”. Per la seva part, el gerent de Fresenius, empresa que s’ha encarregat de l’equipament de les noves instal·lacions, ha destacat la tecnologia puntera que fa que aquest centre sigui un dels referents del país per al tractament de les patologies renals. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que el municipi fa “un pas més per seguir avançant en una sanitat pública i de qualitat”. “Des de fa molts anys hem apostat per la salut generant equipaments que ens permetin donar serveis capdavanters i on els pacients rebin el millor tractament en les millors condicions, i amb aquesta unitat fem realitat una necessitat que teníem com a territori i que financem com a GESAT, empresa pública de l’Ajuntament de Tortosa”, ha afegit.

La nova unitat té capacitat per fer hemodiàlisi a 44 pacients per torn. Ofereix servei integral, des del diagnòstic de la insuficiència renal crònica a través de les consultes externes, fins a l’hospital de dia nefrològic on es fan valoracions més àmplies i tractaments. A més, s’ofereix atenció nefrològica urgent 24 hores diàries els set dies de la setmana per a totes les Terres de l’Ebre, incloent la Unitat de Medicina Intensiva (UMI) de l’Hospital Verge de la Cinta. Si l’any 2013 s’atenien fins a 100 pacients, en el que portem d’any 2018 s’ha arribat fins als 154 pacients, un fet que pot tenir a veure amb el major índex d’envelliment que tenim a les Terres de l’Ebre. El nou centre ha suposat una inversió de més de 3,5 MEUR.

Tecnologia de darrera generació
Durant els nou mesos d’execució de l’obra, Fresenius Medical Care com a empresa adjudicatària, ha construït la nova unitat a través d’un espai compartimentat amb murs de vidre que permeten separar la zona de personal sanitari del fluxe de pacients, diferenciant així entre l’àrea de consultes i el de tractament. El centre d’hemodiàlisi està equipat amb monitors de darrera generació dotats de sensors que garanteixen el confort i l’eficàcia de la diàlisi dels pacients, els quals són tractats amb llits que permeten adaptar la seva posició a les necessitats de l’usuari per a la seva comoditat.

La unitat incorpora ‘Nefrolink’, que és una eina de gestió informàtica dels paràmetres de sessió d’hemodiàlisi de cada pacient. A través d’aquest sistema, el pacient és identificat amb totes les dades de tractament de la màquina durant la sessió. Gràcies a la informació d’aquesta eina, els nefròlegs disposen d’un control exhaustiu dels pacients i els seus historials mèdics.

Així mateix, la planta d’aigua de la unitat està dotada d’un sistema de control remot que permet comprovar que tots els paràmetres estan en funcionament i predir possibles deterioraments de materials o mal funcionament dels equips. D’aquesta manera, es monitoritza a temps real l’estat de producció de la planta d’aigua.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.