La nova llei de memòria històrica que prepara el Govern de la Generalitat permetrà retirar el monument franquista de Tortosa, com ja va avançar Canal Terres de l’Ebre. La consellera Portaveu, Elsa Artadi, va confirmar aquest dimecres que amb la nova llei “es poden fer actuacions que fins ara no es podien fer, i que en el seu moment és va decidir que es consultaria a la ciutadania, com és el cas de Tortosa. Ens dona més marge per evitar segons quins debats”.

El Govern va aprovar aquest dimecres la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei integral de memòria democràtica. És el primer pas d’una llei que vol aglutinar normes anteriors, com la llei de fosses, amb nous preceptes legals.

Així, la nova llei facultarà a la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels carrers i places de Catalunya, anul·lar condecoracions i suprimir el noms dels carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures i els crims de lesa humanitat, com ara dirigents o militars colpistes.

Es preveu crear una Comissió de la Veritat, que posar llum sobre els crims de la guerra civil i la dictadura i informar a les víctimes sobre els seus drets a la reparació. També s’estudia la incorporació de la memòria històrica en el currículum dels centres educatius públics.

Periodista.