El Departament de Justícia està treballant amb una nova llei de memòria històrica que permetrà retirar, definitivament, el monument franquista a la batalla de l’Ebre de Tortosa. La consellera Ester Capella ha explicat des de la Comissió de Justícia del Parlament que serà una llei que servirà, entre altres coses, perquè l’executiu pugui retirar la simbologia franquista de l’espai públic i que serà d’obligat compliment pels ajuntaments. “La nova llei de memòria serà una eina per tancar ferides i acabar amb el dol”, ha explicat la consellera, Ester Capella.

Fonts coneixedores d’aquest projecte de llei, confirmen a Canal Terres de l’Ebre que el monument del riu Ebre no en quedarà exempt. De fet, apunten que l’apartat destinat a la simbologia de la dictadura ha tingut en compte especialment el polèmic monument tortosí.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, diu no conèixer encara el fons d’aquest projecte de llei però que en cas que obligui a retirar el monument, l’ajuntament li donarà compliment. Això deixaria sense efectes el resultat de la consulta de 2016, on els tortosins van decidir reinterpretar el monument abans que retirar-lo. “Ara es veu que la raó la tenia l’Ajuntament i vol dir que la normativa existent permetia fer la consulta. Si canvia li donarem compliment i haurem de portar-ho a terme, en agradi o no”, ha assegurat Roigé.

Aquesta nova llei agrupa altres normes anteriors, com la llei de fosses de 2009. Ha anunciat que el contingut de la llei es farà públic en pocs dies i contemplarà la creació d’una comissió de la veritat per esclarir els crims de la guerra i la dictadura. A Catalunya hi ha unes 500 fosses comuns localitzades, només a les Terres de l’Ebre i el Priorat s’han localitzat 123.

Periodista.