Barcelona i Cambrils, on van morir 16 persones i en van resultar ferides 155, centren aquest divendres els actes de record dels atemptats d’ara fa un any. Dijous, l’atenció es va desplaçar als altres escenaris claus de la tragèdia, Ripoll i Alcanar.

Al municipi del Montsià els jihadistes preparen una quantitat brutal d’explosius, però un error va fer que els explotés a les mans. Resultat, dos terroristes morts i l’activació d’un improvisat pla B per part de la resta de la cèl·lula.

La comitiva encapçalada pel vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers d’Interior, Justícia i Territori van visitar, primer, el Restaurant Serramar. Aquí es va establir el centre de coordinació dels serveis sanitaris i d’emergència. El menjador es va omplir de lliteres per acollir els veïns desallotjats de la urbanització Montecarlo.

A la plaça Ramon Pous de les Cases, poble que ara viu les seves festes, es va celebrar l’acte institucional. Va ser un homenatge i un agraïment als tots els cossos de seguretat i emergències que van treballar sense descans aquells dies.

“Seguim sense tenir temor i tenim memòria; per això volem expressar un sentit record per totes les víctimes i els seus familiars”, ha manifestat. L’alcalde Alfons Montserrat, qui va subratllar la “bona feina” i la seva plena confiança en els cossos de seguretat i d’emergències i, molt especialment, en els Mossos. En aquest sentit, Montserrat va rebutjar que alguns mitjans i dirigents polítics aprofitessin els fets “per qüestionar i posar en dubte el bon treball fet” per la policia catalana i els seus responsables.

En el record, també, els diversos ferits a la segona explosió. Mossos, bombers i l’operari de la retroexcavadora. “Són persones que van fer el que fan normalment: donar el millor de si mateixos perquè visquem amb absoluta seguretat”, va defensar el conseller d’Interior Miquel Buch.

I el reconeixement als dos màxims responsables de la resposta policial del 17 d’agost, l’ex-conseller Quim Forn i el comissari Trapero, llavors Major dels Mossos d’Esquadra. “Van posar veu al que necessitava el país: saber que hi havia institucions i professionals que garantien la nostra seguretat. Aquest país es va sentir segur”, va afirmar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Amb un placa que tenia inscrit un “No tinc por” es va reconèixer a representants dels Mossos d’Esquadra, Policia Local d’Alcanar i la Ràpita, Bombers, Sanitaris, Protecció Civil, treballadors municipals i totes les persones que van ajudar solidàriament.

Periodista.