El Govern té previst recórrer els escenaris dels atemptats en el primer aniversari del 17-A, que tindrà lloc aquest divendres. S’ha previst que les banderes onegin a mig pal als edificis i dependències de la Generalitat i les corporacions públiques de Catalunya, en un programa que també preveu reconèixer el suport que va donar la societat civil i diversos col·lectius professionals en la gestió de l’emergència.

L’executiu català participarà també als homenatges a les víctimes a Barcelona, Cambrils, Ripoll i Alcanar. Els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017 van provocar 16 morts i 155 ferits de 34 nacionalitats.

Els actes de commemoració dels atemptats començaran ja el dijous 16 d’agost, quan és previst que el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, encapçalin l’acte organitzat per les diferents entitats i institucions de la ciutat sota el lema ‘Ripoll per la convivència’.

Alcanar és l’altre escenari del 17-A que aquest dijous acollirà un dels actes d’homenatge i record a les víctimes en motiu del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, acompanyat pel conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Justícia, Ester Capella, visiten el municipi del Montsià, on la cèl·lula terrorista va planejar i preparar l’atac durant prop d’un any.

A les sis de la tarda la delegació serà rebuda a l’ajuntament per l’alcalde de la vila, Alfons Montserrat. D’allí es desplaçaran a la urbanització Serramar. Allí va coordinar l’operatiu d’emergències i es va acollir els veïns desallotjats de la urbanització Montecarlo, on era el xalet ocupat pels jihadistes.

A les vuit la comitiva arriba a les Cases d’Alcanar, que aquests esta de festa major i l’any passat va haver de suspendre-les. Des de la plaça Ramon Pous es previst fer un acte de reconeixement als cossos de seguretat i d’emergència, voluntaris, serveis socials i altres treballadors.

Entre les dos explosions que van tenir lloc a Alcanar, van resultar ferits sis veïns, cinc mossos d’esquadra, dos bombers i l’operari d’una excavadora.

Els veïns de la urbanització Montecarlo faran demà el seu particular homenatge a partir de les 8 de la tarde.

Per al divendres hi ha prevista una declaració institucional del president Torra i una ofrena floral al mosaic de Joan Miró de la Rambla, on també hi haurà els familiars de les víctimes mortals. Després, Torra assistirà a l’acte d’homenatge organitzat per l’Ajuntament de Barcelona.

A la tarda, Torra es reunirà amb l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, responsable del Departament en el moment dels atemptats, a la presó de Lledoners acompanyat de diversos membres del Govern.

També a la tarda hi ha un acte organitzat conjuntament per l’ANC i Òmnium Cultural davant d’aquesta mateixa presó per homenatjar les víctimes dels atemptats i els cossos d’emergències.

Finalment, dissabte a Cambrils hi haurà un acte de record per les víctimes dels atemptats i d’inauguració del Memorial per la Pau, a la rotonda on va tenir lloc l’atemptat, al passeig Marítim, davant del Club Nàutic. Hi participaran el president Torra i bona part del Govern.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.