La Generalitat de Catalunya va confirmar fa pocs mesos la reproducció per primer cop a Catalunya, de la granota toro, espècie invasora originària de l’Amèrica del nord i considerada una de les 100 espècies invasores més nocives del món, pel seu impacte ecològic. La granota toro depreda altres espècies autòctones i en desplaça d’altres.
Des del Parc Natural del Delta de l’Ebre s’està duent a terme una primera fase de control de la granota consistent en la captura tant d’adults com de capgrossos detectats a les llacunes.
Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l’Ebre explica que, “És una espècie que pot arribar a pesar un quilo, que és molt voraç i que menja altres granotes, peixos, ratolins, insectes, cries d’aus i tot el que li passa pel davant”.
Vidal reconeix que, han trobat pocs adults i moltes cries, i “Malauradament hem vist adults i cries a dins de l’aigua i serà molt complicat capturar-les i controlar-les”.
Una de les possibles solucions aportades per Vidal, és la salinització, “Intentarem que l’hàbitat no els sigui favorable i quan puguem intentarem salinitzar la zona on es troben, a veure si els afecta i podem eliminar les cries que estan dins de l’aigua i són molt difícils de capturar”.
El director del Parc Natural del Delta de l’Ebre lamenta que la granota Toro sigui una espècie invasora més a afegir al nombre d’espècies detectades en els darrers anys com el caragol poma o el cranc blau, que com ell mateix reconeix, “En les tasques de captura de les granotes a les llacunes, ens surten crancs blaus per tot arreu. N’hi ha més dels que ens pensàvem i poden produir molts danys a les espècies autòctones”.