La nova ministra de Medi Ambient del govern socialista de Pedro Sánchez, Teresa Ribera, va ser una de les responsables polítiques del fallit projecte Castor. L’any 2009 Ribera era secretària d’Estat de Canvi Climàtic del govern Zapatero. Va ser la responsable d’aprovar l’estudi d’impacte ambiental del Castor, el document que donava llum verda definitiva.

Llavors, l’estudi d’impacte ambiental rep 141 escrits procedents de particular i organitzacions. Entre les al·legacions que recull l’informe, hi ha els advertiments dels veïns i propietaris de la zona, que al·legaven “inseguretat pel perill d’explosió i de terratrèmols”. També les de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que també apuntava falta de seguretat als pous i reclamaven un estudi sísmic. “L’única resposta del Ministeri és un full que les dones l’empresa constructora on es diu que no hi ha cap perill de terratrèmols i que per això no cal un estudi de risc sísmic”, diu el portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Evelio Monfort.

La Plataforma ha exigit a la nova ministra que rectifiqui ara la seva actuació deixant de pagar la indemnització pel tancament, reclamant responsabilitats a la filial d’ACS i desmantellant les instal·lacions. “El passat ha estat un error. Ara que estan al govern poden rectificar”, afegeix Monfort.

Un gir en el Pla Hidrològic de l’Ebre?

No obstant això, el perfil de Teresa Ribera està ben valorat per entitats ambientalistes per la seva clara aposta per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic. La Plataforma en Defensa de l’Ebre recorda que és de l’equip de Cristina Narbona, que ja va derogar el Pla Hidrològic Nacional. “És un bon moment per fer un canvi en les polítiques hídriques de la Península”, demana Manolo Tomàs, portaveu de la PDE. La plataforma espera que es deixi enrere la política del PP d’afavorir més regadius i d’impulsar la construcció d’embassaments i noves infraestructures.

Pel que fa a l’Ebre, la PDE espera que el nou govern del PSOE sigui “extremadament sensible a la problemàtica del Delta” i que faci “un gir” en el Pla Hidrològic de l’Ebre amb una reforma de “tot el que creiem que s’ha de revisar. El moviment antitransvasista també anuncia que demanarà una reunió amb la nova titular de Medi Ambient després no haver-ho aconseguit amb la ministra sortint del PP. Avisen que donaran un xec en blanc alhora que recorden que Josep Borrell, ara Ministre d’Exteriors, va impulsar un macrotransvasament de l’Ebre l’any 1993.

Periodista.