Les excavacions a la fossa comuna de la partida del Povet, al terme municipal de Miravet, han acabat després de sis mesos de treballs. La intervenció ha estat la primera que s’executa a les Terres de l’Ebre dins del Pla de Fosses que impulsa la conselleria d’Exteriors i Relacions Institucionals, i que en el nou govern dependrà de Justícia.

S’han pogut exhumar les restes humanes de 99 individus diferents, segons informen fonts del departament. Es tractarien de soldats republicans, ferits en combat a les serres de Pàndols i Cavalls, a poca distància de la fossa. Els historiadors situen, en aquests camps fruiters, un hospital de campanya on els morts es comptarien per centenars.

D’acord a la planificació del Pla de Fosses, el departament explica que ara s’obri un període llarg en què els arqueòlegs han d’analitzar les restes trobades. Es faran estudis antropològics i arqueològics de les mateixes. Dels ossos s’extraurà l’ADN i es creuarà amb les 1.300 mostres que s’han recollit al programa d’identificació genètica. Si el resultat és positiu, les restes es lliuraran als familiars.

Però el previsible és que la majoria d’ossos no es puguin identificar. En aquest cas, la Generalitat es fa càrrec de les restes humanes i les dipositarà al cementiri municipal o en qualsevol altre espai de memòria previst per l’ajuntament.

Justament l’ajuntament de Miravet s’ha mostrat crític amb la gestió dels treballs per part de la Direcció General de Relacions Institucionals, amb acusacions de poca transparència i de no comptar amb el consistori. Altres actors involucrats en el pla de fosses, també es queixen que no s’ha informat suficient els familiars o que no s’han posat facilitats per recollir les mostres genètiques.

Periodista.