Amb una inversió de 100 milions d’euros, el canal Xerta-Sénia encara no rega cap hectàrea de les 16.000 previstes al Baix Ebre i el Montsià. Ens els darrers mesos i enmig de la situació de sequera que està afectant al territori, s’han intensificat les reunions. Sembla que es comença a veure la llum al final del túnel i començarien a haver un mínim d’adhesions per impulsar el regadiu a l’interior del Montsià.

Front comú dels regants, les cooperatives i la Generalitat per l’impuls definitiu del canal Xerta-Sénia. La sequera sembla que ha fet reaccionar als pagesos. Molts, especialment de l’interior del Montsià i en municipis com Santa Bàrbara, al tram final, creuen que el futur i la viabilitats dels conreus com l’olivera o els cítrics passa pel regadiu.

Les reunions s’han intensificat i en les darreres setmanes s’han inscrit 600 noves hectàrees. La Generalitat demana formalitzar l’adhesió en la DUN, la declaració única agrària. L’objectiu és agrupar una zona mínima per iniciar les obres de la xarxa secundària, és a dir, des del canal fins als camps.

 

Amb bona part de les infraestructures del canal principal enllestides, el projecte va quedar aturat fa set anys. Per fer arribar l’aigua als conreus, els pagesos hauran de pagar inicialment uns 1.800 euros per hectàrea, una quantitat inferior si es tracta de reg de suport. Un cop l’aigua baixi, es pagarà una quantitat fixa per terreny i una variable per consum.

Autor:

Periodista.