Aquest dimarts, 3 d’abril, s’han presentat els Pressupostos General de l’Estat per aquest 2018. El govern espanyol preveu destinar a la demarcació de Tarragona 271 milions d’euros, més que al 2017 però bastant lluny dels 357 milions de 2016. La xarxa ferroviària s’enduu gairebé dos terceres parts del pressupost estatal. Al poc més d’un terç restant destaca la inversió per acabar la descontaminació del pantà de Flix.

ACN || Els projectes relacionats amb la xarxa ferroviària –per un valor total de 170,56 milions d’euros, sumant les partides d’Adif i Renfe- s’enduran pràcticament dues terceres parts de la xifra que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) preveu destinar aquest 2018 a la província de Tarragona. En total, el govern espanyol calcula invertir enguany a la demarcació 271,29 milions d’euros, una xifra sensiblement superior als 226,66 milions del passat 2017, però encara molt lluny dels 357 milions de 2016, que ja van suposar un descens respecte l’exercici anterior. Al marge de les infraestructures ferroviàries, els comptes estatals preveuen destinar, com a partides més destacades, 33,77 milions al port de Tarragona així com 28,59 milions d’euros a la finalització del procés de descontaminació química del pantà de Flix. Per contra, les infraestructures viàries pendents, com l’A-7 i l’A-27, continuen sent les grans sacrificades amb inversions força modestes.

En matèria ferroviària, el pressupost d’Adif imputa a la demarcació de Tarragona –dins de projectes que afecten diverses províncies- un total de 27,89 milions d’euros per a Rodalies i 11,51 per al Corredor Mediterrani. Com a entitat separada de l’anterior, Adif-Alta Velocitat té previst destinar 34,95 milions d’euros al tram entre Tarragona i Vandellòs, encara pendent de finalitzar després de gairebé 20 anys d’obres, així com 72.625 en el cas de Vandellòs-València. Per la seva banda, l’operadora Renfe, dins dels seus projectes i plans d’actuació en diverses províncies, imputa a Tarragona una inversió de 12,05 milions, principalment en els capítols de “seguretat en la circulació” i “grans reparacions”.

El poc més d’un terç de pressupost d’inversions se’l reparteixen diversos capítols ja coneguts. El segon en importància, en termes quantitatius, serà el port de Tarragona, que aquest 2018 ha de rebre 33,79 milions, gairebé duplicant la dotació prevista en l’exercici de l’any passat. Precisament, pràcticament un terç d’aquesta inversió, concretament 10,25 milions d’euros, corresponen a actuacions en matèria d’accessibilitat ferroviària; 5,63 a superestructures, serveis, urbanitzacions i pavimentacions; 4,28 per a l’ampliació del moll de la Química; i 4,2 a nous edificis i remodelació dels existents.

El tercer gran focus d’inversió serà la finalització del procés de descontaminació química de l’embassament de Flix (Ribera d’Ebre), amb 28,59 milions, una obra sobre la qual plana una investigació judicial per corrupció al voltant de les adjudicacions i la seva execució per part de l’anterior cúpula de l’empresa Acuamed i l’exadjudicatària FCC. Tot i que, teòricament havia d’haver finalitzat fa un any, al fons del pantà encara queden uns 80.000 metres cúbics de llots tòxics que, un cop es va rescindir el contracte amb FCC, Acuamed va encarregar a Tragsa per un total de 44,6 milions i un termini d’execució de 19 mesos. A la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre, els PGE preveuen destinar, a través de l’empresa pública enresa, 3,1 milions d’euros al sistema d’emmagatzemament temporal de residus atòmics de la central nuclear d’Ascó.

Inversió escassa en infraestructures viàries

La resta de capítols i partides se situen a una distància considerable. En aquest sentit, les grans infraestructures viàries pendents a la demarcació continuen rebent quantitats principalment simbòliques. Així, a l’Ebre, el projecte d’autovia entre la Jana i el Perelló comptarà amb uns 500.000 euros. Paral·lelament, Foment preveu destinar 1,5 milions a la construcció de les rotondes d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Camarles, l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant, així com 1,02 milions a la supressió de girs a l’esquerra i millores en aquest tram de la N-340.

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) incorporen també, finalment, el finançament de les bonificacions pel desviament de camions en trams de l’N-340 i l’N-240 cap a les autopistes AP-7 i AP-2, respectivament. El Ministeri de Foment ha previst una partida total de 9,1 milions d’euros per compensar la concessionària Abertis per l’anunciada posada en marxa d’aquestes mesures i el finançament de les que ja s’apliquen des de fa uns anys a la N-II, a Girona. En el cas de l’N-340, els trams bonificats són, d’una banda, entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant a més d’entre Altafulla i Vilafranca del Penedès. D’acord amb el plantejament que va transmetre el Ministeri de Foment als alcaldes del Pacte de Berà, que havia estat acordat prèviament amb la Generalitat abans de l’aplicació de l’article 155, els vehicles pesants que es desviïn per l’autopista tindran una bonificació del 42,5% del peatge en el cas de trajectes llargs, i del 50% els locals. Els residents que circulin amb vehicles lleugers entre Alcanar i Vilafranca durant 24 hores com a màxim quedaran exempts de pagar peatge.

Altres partides menors consignades als PGE inclouen 500.000 euros per a actuacions del control i la regressió de la costa a la demarcació; 300.000 euros per a la depuradora d’aigües residuals de Sant Jaume d’Enveja o 93.000 per construir la guarda costanera i aiguamolls de decantació al delta de l’Ebre.

https://www.youtube.com/watch?v=MB2YlQrDdq4&feature=youtu.be

Autor:

Periodista.