L’encarregat de donar el tret de sortida, dissabte a les 17 hores, serà el periodista Josep Sucarrats i Miró, periodista gastronòmic i director de la revista Cuina. El certamen, segons ha explicat la regidora de Fires, Míriam Vinaixa, “aconsegueix cada any tenir més repercussió social i mediàtica. A través de la FIO hem consolidat una fira que va agafant bagatge amb cada cop més afluència de visitants i expositors”.
Com l’any passat i amb la idea de facilitar el coneixement dels excel·lents olis que es produeixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina, la FIO oferirà ‘La II Nit de l’Extraverge’. És una experiència gastronòmica i sensorial de la mà del director d’un dels tres restaurants ebrencs que compta amb una estrella Michelin, el Xef Vicent Guimerà (Restaurant l’Antic Molí, qui ens guiarà a través d’un menú de tapes, a degustar la seva fabulosa cuina maridada amb els monovarietals més intensos, aromàtics i personals. La II Nit de l’Extraverge, que compta amb el suport del Club OliTast, se celebrarà, com a preàmbul de la FIO, aquest divendres, a les 21,30 h a la Cooperativa Agrària moranovenca.
Aquesta nova oferta culinària se suma a l’encetada fa dos anys i que enguany s’hi repetirà: les Jornades Gastronòmiques ‘Mosset amb oli’. En aquest cas molts dels bars i restaurants de la població ofereixen tapes a 3 euros on el protagonista també és l’oli d’oliva. Per a completar aquesta oferta gastronòmica s’hi han programat activitats tradicionals com el concurs d’allioli, l’esmorzar de la clotxa, la ballada i exhibició de sardanes, el berenar popular de pa amb oli, sucre o sal i el sorteig de lots d’oli, entre altres. També es realitzarà un show cooking a càrrec de la blocaire Evacuinera i els dos tast d’oli, un de obert a tots els visitants i l’altre especial per als més petits. Com a activitats prèvies, dijous hi haurà les xerrades tècniques de la FIO: “El maneig del cultiu de l’olivera en producció ecològica” a càrrec de Laia Viñas, enginyera agrònoma i tècnica de l’ADV Ecològica de Ponent i “Experiència d’internacionalització d’una empresa oleícola” a càrrec de Jordi Ciuraneta, empresari agrícola.
El vídeo promocional de la FIO, que plasma l’esperit d’aquest certamen, i la informació es poden trobar al web de la fira a: www.moralanova.cat/Fio.
La II Nit de l’Extraverge
La Fira Intercomarcal de l’Oli de Móra la Nova ja ho te tot a punt per posar en marxa un certamen que s’allargarà durant tot el cap de setmana del 27 i 28 de gener. Amb la idea de facilitar el coneixement dels excel·lents olis que es produeixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina, la FIO oferirà ‘La II Nit de l’Extraverge’. És una experiència gastronòmica i sensorial de la mà del director d’un dels tres restaurants ebrencs que compta amb una estrella Michelin, el Xef Vicent Guimerà (Restaurant l’Antic Molí), qui guiarà a les persones que s’apuntin al sopar, a través d’un menú de tapes i plats, a degustar la seva fabulosa cuina maridada amb els olis monovarietals més intensos, aromàtics i personals.
La II Nit de l’Extraverge, que compta amb el suport del Club OliTast, se celebrarà, com a preàmbul de la FIO, el proper divendres 26 de gener a les 21,30 h a la Cooperativa Agrària moranovenca. Les inscripcions estan obertes fins al dimecres 24 de gener (places limitades) a les Oficines de l’Ajuntament o a http://www.firamoralanova.cat/nit_extra_verge/ .
L’oli riberenc Dolium s’estrena a la FIO
El nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre: Dolium, comença a partir d’aquest pròxim cap de setmana el seu camí per fires i concursos, amb l’objectiu de promocionar-se i arribar a un mercat més gran, però també d’obtenir el reconeixement del sector oleícola a un producte de qualitat. I ho fa primer de tot a casa, a la Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO).
Els visitants de la FIO trobaran en Dolium un oli elaborat amb tres varietats de la Ribera d’Ebre, entre elles l’autòctona i original Fulla de Salze, només localitzada en una zona molt determinada de la comarca i que representa la meitat del cupatge d’aquest nou oli gurmet.
Les nou empreses productores de la Ribera que han participat de l’elaboració de Dolium: La Masrojana, Olis Escoda, Molí de Rué, Les Àrgoles, Olis Montané, Aceites Hijo Manuel Suñer, Olis Cal Brisda i dues cooperatives: l’Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta i l’Agrícola Sant Jaume de Benissanet, estaran presents a la FIO amb un estand conjunt de la nova marca, on es podrà tastar aquest producte i també comprar-lo envasat en un format de 500 i 250 mil·lilitres. A més, un dels actes més esperats de la FIO és el lliurament de premis del concurs d’oli, que es lliuraran el diumenge 28 de gener, a les 17 hores de la tarda, al pavelló firal. Dolium aspira a obtenir en aquests premis el primer reconeixement en un concurs oleícola.
Un oli diferent que opta a premis i reconeixements
El procés productiu del nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre ha comptat amb l’assessorament d’experts i el suport del Consell Comarcal, dins el projecte de diversificació econòmica Ribera d’Ebre Viva, que aposta per promocionar els sectors econòmics estratègics de la comarca, entre ells l’oleícola. L’objectiu era fer un producte lligat al territori, a la cultura, a la història i al paisatge riberencs després d’un procés conjunt entre diferents productors de la comarca que també ha servit per professionalitzar el sector.
El resultat és Dolium, amb “un sabor en boca picant i amarg però amb un dolç clar i una astringència potent, que té aromes secundàries de tipus vegetals”, segons els experts, que aconsellen presentar el nou oli gurmet a concursos internacionals per obtenir renom arreu del món, entre ells els concursos Jooprize i l’Olivejapan del Japó o al London competition olive oil, al Regne Unit. Per això han reservat una petita part dels 1.800 litres produïts el primer any de Dolium, un projecte que continua aquest any dins el Ribera d’Ebre Viva amb l’elaboració del pla de negoci per consolidar-lo i donar suport als empresaris oleícoles riberencs i que de cara a la pròxima collita i producció preveu identificar millores i analitzar guanys i pèrdues que s’han pogut produir en el seu primer any de vida.