La novetat d’aquest any de la festa és la introducció d’una nova jota que actualment no es balla a la comarca però que, segons testimonis històrics, es ballava antigament a diversos pobles riberencs, sobretot després de les feines del camp, després de la verema o de fer les olives. Es tracta de la Jota del Peuet, citada al llibre Balls i Danses de les comarques de Tarragona: Ribera d’Ebre i Terra Alta de Josep Bargalló com una espècie de joc en què els balladors havien de trepitjar la cinta de les espardenyes de la seu parella de ball que les havia deslligades expressament per rebre, com a premi de xafar la cinta, un petó. Així ho recull també Joan Amades al Costumari català.
https://youtu.be/IybpE6tiwmA
Aquesta és una tradició que coneix molt bé el convidat d’honor de la vuitena Festa de la Jota, el Conseller de Cultura del Govern Català, Lluís Puig, qui el 1984 va guanyar el Premi Nacional de Dansa amb una proposta pròpia de coreografia per a la Jota del Peuet. El conseller Puig, molt lligat a la música i la dansa tradicionals del país, serà l’encarregat d’inaugurar l’edició d’aquest 2017.
Aprofitant la seva visita a la comarca, i aquesta anècdota, els membres de Lo Fardell Patxetí han fet “una adaptació popular de la jota d’esbart amb què el conseller va guanyar el Premi Nacional, que es presentarà a la Torre aquest dissabte perquè tothom la pugui ballar”, explica Grangé, coordinadora de la festa riberenca. A més, la Banda de Benissanet ha preparat l’adaptació de la música d’aquesta jota per a banda. Tots els assistents tindran l’oportunitat d’aprendre a ballar la Jota del Peuet al taller que se celebrarà a primera hora de la tarda del mateix dissabte.
I és que “la jota és un ball que ens uneix a les Terres de l’Ebre, també amb els territoris fronterers d’Aragó i País Valencià”, ha assenyalat el conseller comarcal de Cultura, que ha afegit que “aquesta festa, i el fet que sigui itinerant pels pobles, a l’igual com la de la clotxa o la de la dona comarcal, fa que la comarca es cohesioni i que els seus veïns
sentin que formen part de la Ribera”, destacant la gran implicació d’institucions i entitats comarcals.
Una tarda plena d’activitats i concert de Pepet i Marieta
Una altra participació destacada a la festa és la de Pepet i Marieta. El grup de música ebrenc serà qui posarà punt final a la jornada amb un concert on no faltaran les seves jotes reivindicatives i xaladores. Tampoc faltarà una fira de productes artesans i un berenar popular oferts per l’ajuntament amfitrió. Completaran la tarda-nit de dissabte, on el plat principal serà la ballada de les 17 jotes dels pobles i EMD de la comarca, una subhasta de coques dolces que es va introduir l’any passat a la festa. La persona que adquireix una coca l’ofereix a la seva parella i tots dos tenen el dret d’iniciar i ballar la pròxima jota amb la coca a la mà.
L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha mostrat la satisfacció del seu poble per acollir aquesta festa comarcal, que a més serà el punt final a una Setmana Cultural especial per a la Torre, ja que aquest any se celebren els 500 anys de la independència d’aquest municipi d’Ascó.
La Festa començarà a les 17.30 hores a la plaça de l’Església de la Torre de l’Espanyol. Totes les activitats, inclòs el concert de Pepet i Marieta, que es farà a la Societat per previsió de les inclemències del temps, són d’entrada gratuïta.