El president de la Federació Catalana per a la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, Andreu Clarós, ha destacat l’alta participació i la capitalitat de La Cala per haver fet la trobada de vela tradicional més gran del litoral català. A més, ha fet valdre que s’ha destacat la cultura dels pescadors, un actiu que en altres indrets de la Mediterrània atreu milers de persones.
La temàtica dels naufragis de vaixells davant de la costa de l’Ametlla de Mar a la I Guerra Mundial també va tindre una gran rellevància, amb l’exposició inaugurada ara fa una setmana al CIP; però sobretot també per l’estrena del documental de Josep Maria Castellví, basada en la història dels ferrovellers de la Cala.
La gastronomia local també va tindre una importància destacada amb les Jornades Gastronòmiques dels Fideus Rossejats i el Peix Blau, que cloïen diumenge. El concurs de fideus rossejats va reunir una quarantena de cuiners amateurs que van competir per endur-se els premis, però finalment els guanyadors van ser Carmina Montserrat, Enric Tomàs, Rita de Castro, Víctor Borràs, Maria Teresa Nolla i Lolita Estrada.
Durant la jornada es van repartir 1.500 degustacions de fideus rossejats, polp amb romesco, seitó fregit i gambeta blanca en els diferents estands de degustació. A més, també hi havia tastos de vins de la DO Terra Alta.
https://www.youtube.com/watch?v=4tqIDubZyxw