Tenir els barrancs nets abans de la temporada de pluges i temporals per reduir així el risc d’inundacions és un escenari òptim que, sovint, però, no es dóna. Dos d’aquests casos són els barrancs de Sant Antoni i de la Galera -entre els termes de Tortosa i Roquetes i Tortosa i Amposta-, que baixen del massís del Port i desemboquen al riu Ebre.

Fa anys que no s’hi actua ni netejant-los ni mantenint les lleres. La comunitat de regants de Roquetes i, també, els del marge dret del riu en reclamen el desbrossament en el seu tram baix. Actualment, les canyes, la brossa i, fins i tot, els arbres que s’hi acumulen obstaculitzen el curs de l’aigua, amb el risc per veïns i agricultors de la zona que pot suposar en cas de crescuda.“Són barrancs de molta envergadura i fa anys que no s’ha fet res”, lamenta el president de la comunitat de regants de Roquetes, Domingo Espuny, recordant episodis d’inundacions viscuts.

Per evitar-ho, reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) un manteniment periòdic, almenys un o dos cops cada any. “Abans d’octubre i dels temporals que van venint durant l’hivern seria bo tindre-ho net”, apunta Espuny. Els regants reclamen també mantenir les lleres, sobretot, en el tram final, ja per si estret.

De moment, els regants de Roquetes no han obtingut resposta a la carta enviada el mes d’octubre passat a l’ACA, que sí ha contestat a la Comunitat de Regants del marge dret. Segons l’escrit, asseguren que l’actuació està inclosa al Pla de manteniment de lleres. Alerten, però, que cal una actuació més a fons per redimensionar els desguassos al pas del barranc per sota el canal. 

Corredors biològics entre l’Ebre i el Port

Els barrancs de Sant Antoni i de la Galera neixen al Massís del Port, de la unió d’altres barrancs, per on circula l’aigua de les roques calcàries i s’hi suma, periòdicament, la dels temporals. El de Sant Antoni és la unió de tres barrancs: Caramella, Covalta i Lloret. Ambdós són espais d’interès natural que constitueixen un corredor biològic que enllaça el Massís del Port i el Parc Naturals dels Ports amb el riu Ebre. Ambdós discorren entre els termes de Tortosa i Roquetes i Tortosa i Amposta respectivament.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez