Un cop analitzada la documentació recollida pels tècnics del propi Memorial Democràtic i la facilitada per l’Ajuntament de La Ràpita, el Memorial sosté que la Creu de la ‘Torreta’, com es coneix l’espai popularment, va ser posada en memòria “dels caiguts” per la pàtria i per Espanya i “per celebrar la victòria del bàndol franquista”, i dictamina la seva retirada.

Davant aquest dictamen, l’Ajuntament de la Ràpita complirà la Llei de la Memòria Històrica, que determina que les administracions publiques, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de l’alçament miliar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura, i retirarà la creu de la Torreta.

L’alcalde rapitenc, Josep Caparrós, ha explicat que “complirem la llei i retirarem la creu perquè és un símbol d’enaltiment del franquisme com indica el dictamen del Memorial; per contra el Sagrat Cor que corona la Torre medieval no es qüestiona”. En aquest sentit, Caparrós ha volgut deixar clar que “la Torreta continuarà sent un magnífic mirador turístic i un espai emblemàtic per als rapitencs, punt de trobada ciutadana i de commemoracions democràtiques com la festivitat de l’Onze de setembre”.

L’Ajuntament rapitenc retirarà la creu un cop el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya confirmi que la retirada no afecta a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Torre, tal com especifica el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Ràpita.

https://www.youtube.com/watch?v=WITM-Kp3cpA

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez