Aquest informe oficial resoldrà si són certes les xifres fetes públiques pel Departament de Territori i Sostenibilitat i per un dels exresponsables tècnics de l’obra i redactor del projecte, i que estan entre els 100.000 i els 200.000 metres cúbics. Mur ha reclamat que l’informe determini també quin tipus de contaminants hi ha als llots tòxics i que es torni a posar en marxa la planta de tractament que està inactiva. Paral·lelament, l’Ajuntament de Flix està ultimant l’informe que determinarà si hi ha més punts al municipi que, a part del terrenys industrials d’Ercros, també estiguin contaminats.
L’alcalde de Flix, Marc Mur, ha insistit en què “és més necessari i més urgent que mai que Acuamed finalitzi el procés d’auditoria del fons de l’embassament i faci públics els resultats”. Mur ha tornat a reclamar un calendari d’actuació, una dotació pressupostària per a acabar la neteja i, sobretot, “col·laboració estreta” entre les tres administracions implicades, el consistori, la Generalitat i el govern espanyol.
Per a Mur, el primer pas que caldrà fer serà posar de nou en marxa la planta de tractament dels llots tòxics. Com determinava el projecte, hi ha una part de fangs que, tot i que fins ara ha estat relativament petita, requeria importants tractaments de descontaminació. Sobre la possible corrosió del mur de contenció i confinament de la zona del pantà contaminada, l’alcalde també ha assenyalat que, “per definició del propi projecte”, es tracta d’una instal·lació temporal i cal resoldre amb seguretat la situació com més aviat millor.
El consistori ha refusat fer cap valoració del ‘cas Acuamed’, en el qual s’investiga el presumpte benefici econòmic de l’empresa estatal a la companyia adjudicatària de l’obra de neteja del pantà de Flix, Fomento de Construcciones y Contratas. “L’únic que sempre hem dit és que l’obra ha de quedar perfectament acabada i auditors experts i externs han de confirmar que l’embassament està completament net”, ha reiterat Mur. “Comença a ser urgent perquè fa una any que va esclatar ‘cas Acuamed’ i, en un any, a l’embassament, no s’ha mogut res”, ha afegit l’alcalde de Flix.
Mariano de Andrés, exresponsable tècnic de la neteja del pantà de Flix, alerta la necessitat de retirar els llots tòxics
En una entrevista a TV3, Mariano De Andrés ha ressenyat que s’han de retirar urgentment el 20% dels llots tòxics que encara hi ha al pantà. També ha advertit que no extreure aquests residus seria una estratègia per beneficiar econòmicament l’empresa adjudicatària de la descontaminació
L’exresponsable de l’equip d’assistència tècnica del projecte de descontaminació de l’embassament de Flix, Mariano de Andrés, ha advertit dels riscos de no retirar aviat els llots tòxics que encara s’han d’extreure del pantà. De Andrés ha avisat que el mur de contenció que aïlla la zona contaminada es va desgastant i posa en riscs “els marges de seguretat”, a més d’entorpir el curs del riu Ebre.
L’excap tècnic de l’obra de neteja ha assegurat que quedarien entre 150.000 i 200.000 metres cúbics de fangs contaminats per treure, un 20% del total. És una quantitat que duplica la denunciada per la conselleria de Territori i Sostenibilitat fa unes setmanes. De Andrés no descarta que es planegés extreure menys llots tòxics per beneficiar econòmicament l’empresa encarregada de la descontaminació, Fomento de Construccions y Contratas.
Mariano de Andrés va ser apartat de l’obra, l’estiu de 2015, després de denunciar a la Fiscalia que alguna cosa no s’estava fent com pertocava.