Enguany les premiades amb la Medalla de la Pesca Catalana han estat tres dones molt vinculades al sector pesquer: Carmeta Barberà Margalef, Isabel Comí Buil i Maribel Cera Chillida. També s’ha endut aquesta medalla Miquel Martí Llambrich, director del Museu de la Pesca des de 1991 i de la Fundació Privada Promediterrània.

Maribel Cera és una marinera en actiu de la barca d’arts menors Viznago del port de Sant Carles de la Ràpita i durant l’acte va destacar la importància de la dona en el món de la pesca “tant per un home com una dona és un treball molt bonic, però és una llàstima que les dones no puguen participar i tindre més reconeixement”.
És per aquest motiu que aquesta edició els guardons han volgut premiar “el paper passat, present i futur de la dona en el sector pesquer català, tot reconeixent l’especial iniciativa, l’habilitat i l’esforç de les dones de les famílies pesqueres, que sovint ha estat poc visible, en el desenvolupament de l’activitat tradicional i el seu esforç per diversificar l’economia”.

A més, el Departament va concedir la Placa de la Pesca catalana per a l’any 2016 a Repsol, que segons la Generalitat, “desenvolupa la seva activitat en els ports, tot compartint un medi i un espai que també utilitzen les confraries de pescadors en la seva activitat diària, establint permanentment canals de col·laboració que s’han anat incrementant amb el temps, fins a arribar a l’estat actual en què la comunicació és permanent i contínua, i s’ha materialitzat en un conveni de col·laboració i d’ajuda mútua”. Placa que també ha rebut el programa MeteoMauri, de Catalunya Ràdio, “un magazín radiofònic, nexe d’unió de diferents seccions, entre les quals destaca MeteoMar, dirigida a difondre el que és el món del mar”.

L’acte també va servir per reivindicar l’actualitat del sector pesquer. El president de la Federació de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgleas, va apuntar que “el nostre futur i la pesca serà el resultat i a capacitat que tinguem de sostenir les nostres relacions amb el medi marí”. En aquest sentit, l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va anunciar la voluntat de “recuperar la Fira Expo Ràpita, que va ser un referent a nivell nacional i internacional com a fira especialitzada marítim-pesquera i agafem el repte de, en els propers anys, reeditar-la que ha d’aglutinar el sector nàutic i pesquer” va assenyalar Caparròs.

L’acte de lliurament de la XXVIII edició dels guardons de la Pesca Catalana va estar presidit pel vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

https://www.youtube.com/watch?v=toUaC_kwXsE

 

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez