El diumenge 28 l’estadi municipal de Tortosa acollirà una nova edició del torneig degà de l’estiu a les Terres de l’Ebre, el Mariano Toha in memoriam que organitza la UE Remolins-Bítem i que arriba enguany a la seua quaranta-tresena edició.

Des de l’organització s’ha seguit apostant per la composició d’un quadre amb equips ebrencs, per tal d’afavorir a una millor assistència de públic a les graderies del municipal tortosí. Enguany els invitats al torneig han estat el CD la Cava i el CF Gandesa, que completen el quadre amb l’equip amfitrió la UE Remolins-Bítem i el CD Tortosa.

La Cava torna al torneig gairebè dos dècades després. El conjunt blanc-i-blau ha participat dos cops al Mariano Toha, els anys 1981 i 1987 en les quals va proclamar-se campió en les dos ocasions. L’any 81 superava al Remolins a semifinals (2-0), per imposar-se al Tortosa a la final per 2-0. Al 87 La Cava guanyava a semifinals l’Amposta (4-1), mentre que a la final derrotava al Santa Bàrbara per 1-0. Aquesta va ser la darrera participació al Toha.

Pel que fa al Gandesa, s’estrenarà en l’edició de l’any 2016 com a participant del torneig. Els de la capital de la Terra Alta mai havien pres part al Toha en les quaranta-dos edicions precedents.

Els partits s’iniciaran a les 18 hores a l’estadi municipal Josep Otero, en la primera semifinal que enfrontarà al CD Tortosa i el CD la Cava, dos equips que es trobaran posterioriment a la lliga de 2a catalana. Una hora més tard jugaran el segon compromís entre la UE Remolins-Bítem i el CF Gandesa. A partir de les 20 hores del vespre, els dos guanyadors de les semifinals disputaran la gran final del torneig.

Fins ara el CD Tortosa lidera el palmarés amb un total de nou títols (1980, 1986, 1990, 1992, 1995, 2003, 2006, 2011, 2013) a les que s’ha d’afegir la que es va guanyar en categoria juvenil l’any 1974. El segueix al rànquing la UE Rapitenca amb sis trofeus de campió (1991, 2001, 2005, 2008, 2009, 2012). Completen la galeria de campions el Nàstic de Tarragona (4), el CF Amposta (3), la UE Jesús i Maria (2), el CD la Cava (2), el CD Alcanar (2), el FC Barcelona B (2), mentre que el Remolins-Bítem, Roquetenc, Perelló, Santa Bàrbara, Cambrils, l’Ampolla, Europa, Sant Andreu i València C, s’han imposat en una edició.

En els seus inicis el torneig es va disputar en categoria juvenil. Concretament van ser les tres primeres edicions del Mariano Toha. L’any 1973 (vint any després de la mort soptada de Mariano Toha), es va engegar el prestigiós torneig que li ret homenatge. En la edició inaugural el juvenil del Remolins s’imposava al del Jesús Catalònia (3-2). L’any posterior s’enfrontaven a la final els juvenils del Tortosa i Amposta, amb triomf dels tortosins per 3-2. L’any 1975, darrera edició en categoria juvenil, Remolins i Tortosa van disputar un partit en el que s’imposava l’amfitrió per un gol a zero.

El Mariano Toha s’ha disputat de forma ininterrumpuda des del 1973, any en que es va instaurar el torneig. Tan sols l’any 1988, per la replantació de la gespa natural al municipal Josep Otero de Tortosa, es va haver d’ajornar. L’any 1995, per un nou resembrament de la gespa a Tortosa el torneig es va disputar en format de triangular a Bítem. L’any 1998 degut a les obres d’instal·lació de la gespa artificial a Tortosa, es va haver de jugar al municipal de Roquetes, imposant-se el Barça B al Vila-real (que acabava de pujar a 1a divisió, per primer cop en la seua història), a la tanda de penals. En aquell Barça B jugava un “xaval” anomenat Xavi Hernández, que ja va deixar mostres de la seua gran qualitat tècnica individual, portant a la victòria al seu equip i que en el decurs dels anys arribaria a batre tots els rècords amb el primer equip blau-grana, tant en partits jugats com en títols aconseguits.

En l’edició d’enguany sopta inicialment l’absència del vigent bicampió de forma consecutiva la UE Jesús i Maria (que per combinació de dates tenia disponibilitat de jugar el torneig), campió el 2014 als penals contra el Tortosa i l’any passat davant l’Amposta al que va derrotar per 2-0 a la final.

Tot i així, és una dinàmica que ja s’ha repetit en anteriors ocasions i que des de la organització del torneig intenten fer una rotació dels equips participants des dels seus inicis. Aquesta situació de no fer repetir al campió de l’anterior edició ja es va produir l’any 77 amb el Roquetenc, el 78 amb el Perelló, al 79 amb el Santa Bàrbara, al 82 amb la Cava, al 92 amb la Rapitenca, al 94 amb l’Alcanar, al 97 amb el Sant Andreu, al 99 amb el Barça B o al 2000 amb el Nàstic de Tarragona. Tots ells tampoc van repetir en l’edició posterior per defensar el títol. Des de l’organització s’argumenta el fet en que “cada any mirem de canviar els equips, d’una forma aleatòria. No hi ha cap normativa en el torneig que ens obligue a fer repetir al campió i el que es busca es poder donar cabuda a la gran majoria d’equips per a que puguen participar al Mariano Toha”.

LA FIGURA DE L’HOMENATJAT

Mariano Toha Samper, va nèixer al barri de Ferreries un 17 de desembre de 1920 i va ser batejat a l’esglèsia del Roser. Va tenir una filla, Maria Cinta i un fill, Mariano (18-2-53), al que no va arribar a conèixer, ja que Toha va morir un mes abans de la vinguda al món del seu segon fill.

La temporada 39-40 va iniciar la seua carrera futbolística amb el Remolinos (equip del barri on vivia Toha, després de traslladar-se quan la seua filla Cinta tenia tres anys i establir el seu domicili al Carrer Sol). Després va passar pel Santa Bàrbara i el Rapitense, fins que l’any 42 amb la creació del CD Tortosa, l’entrenador roig-i-blanc Ramón Tomàs, es va fixar en Toha per passar a formar part del club de la seua ciutat. Tot i així, Toha amb 21 anys tenia que complir el servei militar a Lleida i el Tortosa va decidir cedir-lo al Leridano, que jugava al mateix grup que els tortosins i amb els que va tindre que enfrontar fins a cinc cops. Allí va jugar les temporades 42-43 i la 43-44.

La temporada 44-45, el Tortosa va repescar a Mariano Toha i l’entrenador Ramón Llorens el va fer debutar en un amistós contra el Barça. El seu debut oficial amb el Tortosa va ser el 12 d’octubre de 1944, davant el filial del FC Barcelona. Amb el conjunt tortosí va aconseguir l’ascens per primer cop en la història a la 3a divisió nacional, el curs 45-46.

Mariano Toha va jugar un total de 232 partits amb la camiseta del Tortosa, sent autor de 64 gols en 9 temporades que va vestir la roig-i-blanca de forma ininterrumpuda, fins el fatídic 5 de gener de 1953.

El CD Tortosa va disputar un partit de lliga de 3a divisió davant l’Amistad de Saragossa, al camp del San José, amb triomf dels aragonesos per 2-0. De baixada, el conjunt tortosí tenia previst un amistós el dia següent davant l’Alcanyís. Un partit que ja no es va arribar a jugar mai, perquè a la matinada mentre dormia compartint habitació amb Casiano, Toha ja no es va despertar.