Amb 43 vots a favor (8 diputats de JxSí, PSC, CSQEP i CUP), 42 vots en contra (31 diputats de JxSí i el PP) i 46 abstencions (22 diputats de JxSí i C’s) ha tirat endavant la polèmica moció de la CUP en què es reclama la retirada del monument franquista més gran de Catalunya de la seua ubicació actual a la pilastra de l’antic pont de la Cinta de Tortosa per a la seua posterior museïtzació en un espai de memòria.

Les negociacions prèvies a la votació han estat intenses i el grup parlamentari de Junts pel Sí ha decidit donar per primer cop llibertat de vot als seus membres. Fonts de Junts pel Sí asseguren que alguns diputats es podrien haver confòs a l’exercir el seu dret a vot al ser el primer cop que ho havien de fer en una moció a la cambra catalana.

La CUP titlla Ferran Bel de “filofranquista”

Mireia Boya, la diputada de la CUP que ha defensat la moció, ha qualificat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de “filofranquista” per no tenir la “valentia de fer accions” per retirar aquest símbol i “restituir la memòria de tots aquells que van ser represaliats torturats i morts”.

La diputada cupaire ha afirmat que “per fi s’ha fet justícia” i ha subratllat que és una victòria pels tortosins i els familiars de les víctimes que “no hauran de veure el monument que commemora la victòria de l’exèrcit franquista a la batalla de l’Ebre”.

La consulta es farà igualment

La diputada de Junts pel Sí i primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, Meritxell Roigé, que aquest dijous ha defensat el no a la moció des del faristol del Parlament, ha assegurat a l’acabar la sessió que la consulta es farà igualment al mes de juny. Ha parlat del “dret a l’autonomia local que tenen els ajuntaments” i ha recordat que 19 dels 21 regidors del consistori van votar a favor de la consulta.

Sobre les acusacions al consistori de filofranquisme, Roigé ho ha qualificat de “lamentable” i ha dit que “el que cal és veure si (els membres de la CUP) creuen en la democràcia” i que un partit que només té únic regidor a l’Ajuntament no els pot donar “absolutament cap lliçó” en aquest sentit.

https://www.youtube.com/watch?v=NIMYPoCGVMs&feature=youtu.be