El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa la quarta edició de la campanya ‘Aprofitem els aliments’, que es desenvoluparà durant els mesos de setembre i octubre amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments. Enguany, més de 60 restaurants de tot Catalunya participaran en els àpats Gastrorecup, en què oferiran la millor cuina d’aprofitament. La xifra suposa un rècord de participants que posa de manifest l’èxit d’aquesta activitat gastronòmica. Entre els adscrits s’hi troben cinc restaurants ebrencs: Meleta de Romer (l’Ametlla de Mar); Restaurant Albert Guzmán (la Ràpita); L’Antic Molí Restaurant (Ulldecona); Restaurant Cal Faiges (Poblenou del Delta) i La Barraca (l’Ampolla).
Durant la presentació de la campanya, que ha tingut lloc al Palau Robert, s’ha fet un reconeixement als restauradors i restauradores que impulsen el moviment Gastrorecup i, especialment, a aquells que des de fa quatre anys en són participants actius i promotors principals. Entre els reconeguts es troba el xef Albert Guzmán, del Restaurant Albert Guzmán de la Ràpita. Amb aquest acte, s’ha volgut fer valdre la seva implicació en la lluita contra el malbaratament alimentari i el seu compromís amb la gastronomia sostenible. També es du a terme un reconeixement a les empreses agroalimentàries que col·laboren amb la campanya proveint els restaurants d’aliments recuperats.
“Prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris és una responsabilitat compartida. Cada petit gest individual per aprofitar millor el que mengem i evitar que es llencin aliments en bon estat genera un impacte positiu tant a escala local com global. Sumant esforços podem transformar la manera en què valorem els aliments i avançar cap a una consciència col·lectiva més sostenible en els àmbits ambiental, social i econòmic”, ha manifestat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, durant la presentació de l’ediciód’enguany.
Aquesta quarta edició es consolida com un esdeveniment de referència en la conscienciació ciutadana, en què s’ofereixen iniciatives innovadores per reduir el malbaratament i donar valor als aliments, com ara els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic. La campanya compta amb la col·laboració i la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, així com altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari, i es desenvolupa al voltant del 29 de setembre, data en què se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, impulsat per les Nacions Unides.
També es portaran a terme altres activitats durant les festes de la Mercè, en col·laboració amb l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, i en la Fira de Sant Miquel de Lleida, en què se situarà la cuina tradicional catalana com un model de referència en l’àmbit de la gastronomia sostenible.