El dilluns 28 d’abril les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al municipi de la Ràpita (Montsià), acolliran una jornada organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació centrada en la creació d’un viver de llavor d’ostra (hatchery) al delta de l’Ebre, que ha de permetre satisfer les necessitats dels productors locals, proveint-los de varietats adaptades a la singularitat del medi i reduint la dependència d’importacions provinents d’altres països.
En el marc d’aquesta jornada, es presentarà el Pla de quatre anys de durada, que inclou la selecció de varietats adaptades a les particulars condicions del Delta, millorar les tècniques de la reproducció en un entorn controlat, l’engreix, i un seguiment fins a assolir la talla comercial en les mateixes instal·lacions dels productors que vulguin participar-hi.
El cultiu de l’ostra té un interès creixent al Delta com a activitat econòmica de diversificació i amb major valor afegit al cultiu del musclo, molt afectat per l’augment de la temperatura de les badies a causa del canvi climàtic, que provoquen una estacionalitat cada cop més curta i marcada d’aquesta espècie.
El Pla, que s’està desenvolupant des d’aquest mes d’abril a les instal·lacions que l’IRTA té a la Ràpita, compta amb la col·laboració d’organismes i empreses representatives del cultiu de mol·luscs, i a la finalització es preveu la transferència del coneixement al sector i l’acompanyament fins a aconseguir una producció a escala industrial.
La jornada comptarà amb la participació del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, i l’investigador del programa d’aqüicultura de l’IRTA, Ignasi Gairin, que atendran la premsa, a les 17.30 h, un cop finalitzat el procés participatiu que tindrà lloc després de la presentació del Pla.
Consulta el programa de la jornada.