Amposta va viure l’horror el setembre de 2019 amb un episodi de violència extrema. Tres homes de nacionalitat índia suposadament van segrestar i torturar un conegut durant 30 hores per reclamar un deute de només 400 euros, fet que va revelar una història de venjança, desesperació i brutalitat que, anys després, encara està als tribunals. Les imatges de la víctima, humiliada i ferida, van sacsejar la comunitat índia local i internacional.
Aquesta crònica negra no només narra les atrocitats que el protagonista va patir, sinó que també indaga en la resposta immediata dels Mossos d’Esquadra, que en menys de 48 hores es van veure immersos en una cursa contra el temps per salvar una vida i portar els culpables davant la justícia.
La víctima i els acusats: una relació ambigua
Segons l’escrit del fiscal, la víctima i els segrestadors es coneixien de l’Índia, on vivien en pobles propers. Aquesta relació, aparentment amistosa, es va convertir en un infern per a l’home segrestat, que es va veure atrapat en una venjança sàdica per un deute pendent de 400 euros. Els acusats, de 24, 33 i 36 anys, tots de nacionalitat índia, compartien un passat comú amb la víctima, fet que els va facilitar enganyar-lo. El quart acusat, que suposadament coneixia els fets però no va intervenir, es va convertir en un còmplice passiu del crim.
L’escenari: Amposta, Terres de l’Ebre
Tal com s’explica a ‘La guia de la vila d’Amposta’, Amposta té més de 200 carrers, a més a més de les modernes avingudes i places, de gran amplada, asfaltats, ben enllumenats, alguns emmarcats per arbres, que conformen una ciutat plana, encomanant una agradable sensació d’amplitud, placidesa i modernitat. Tanmateix, el municipi es va component al llarg del temps amb diferents barris del que un d’ells és les Quintanes, lloc on es produeix l’incident. Una zona residencial d’Amposta on la rutina diària es va trencar amb el macabre succés.
Els fets: una trampa mortal
El 4 de setembre de 2019, la víctima va quedar amb “El Gordo”, un dels acusats per tal de disculpar-se per un malentès sobre unes amenaces per whatsapp, segons el fiscal del cas. Al missatge, “El Gordo” va convidar la víctima a la seva casa per beure una cervesa i solucionar el problema que hi havia entre els dos. Això no obstant, la víctima no sabia que amb ell hi hauria dos amics més i ja hi tenien un pla preparat per al que passaria després.
Acorden la trobada a un punt de la Plaça Major d’Amposta on van coincidir víctima i tres dels acusats per anar fins a la casa. Un cop dins de l’habitatge els acusats van abaixar les persianes de les finestres i van agafar el mòbil i la documentació a la víctima per tal d’incomunicar-lo. Van extreure la targeta SIM i la bateria del mòbil per dificultar la seva localització en cas que intentessin geolocalitzar-los. En aquest moment, la víctima va començar a patir un autèntic calvari: cops amb objectes de metall, agressions continuades i humiliacions degradants, segons apunta l’acusació.
Immediatament, la víctima va ser colpejada nombrosos cops i li va demanar 400 euros pel deute pendent que hi tenia la víctima des de feia un temps. Mentrestant, la víctima va intentar fugir d’aquella emboscada que li havien preparat però li ho van impedir lligant-li les mans i els peus.
L’acusació també explica la crueltat que suposadament van arribar al punt de fer-lo consumir cocaïna, paracetamol i whisky, mentre continuaven les agressions físiques i psicològiques. A més, per si aquesta violència, agressions i tortures foren poques, li van orinar al damunt mentre aquest estava inconscient i van aprofitar a realitzar videotrucades amb la família de la víctima per demanar un rescat. Inicialment, els segrestadors exigeixen 400 euros, el valor del deute que va originar la disputa, però ràpidament apugen la xifra a 10.000 euros a canvi d’alliberar la víctima. Els segrestadors, que volien intimidar la família de la víctima perquè paguessin el rescat, també van gravar vídeos de les tortures i els van enviar als familiars a l’Índia, amenaçant amb matar-lo si no rebien els diners abans del 9 de setembre.
Durant gairebé 30 hores, la víctima va ser sotmesa a tortures inhumanes. Les imatges d’una violència esfereïdora es difonen a través de WhatsApp, com a mètode de coacció, alertant la comunitat índia a les Terres de l’Ebre i fins a l’Índia. És precisament des de l’Índia que el cunyat de la víctima avisa els Mossos d’Esquadra el 5 de setembre, iniciant així una investigació a contrarellotge ja que cada minut que passa, compta en contra de la víctima en aquest tipus de fets. Les amenaces amb matar-lo si no pagaven abans del 9 de setembre van augmentant.
La denúncia i l’operació policial
Imatge de l’operació policial al domicili on es trobava segrestada la víctima. Foto: Mossos

El 5 de setembre, després de la trucada d’un familiar de l’Índia als Mossos d’Esquadra per alertar del segrest, els Mossos, amb la Divisió d’Investigació Criminal al capdavant, van identificar ràpidament els sospitosos i el lloc on es trobava retinguda la víctima, per la qual cosa van llançar un operatiu immediat. Tanmateix, el pagament parcial del rescat, per part de la família, des de l’Índia va precipitar els esdeveniments.
Després de rebre els 8.700 euros de la família de la víctima i passades gairebé 30 hores d’ençà que va ser capturat, cap a les nou del vespre, els segrestadors van decidir alliberar l’home, encara sota els efectes de drogues i alcohol, el van deixar abandonat al carrer en un estat deplorable. La víctima estava visiblement ferida i desorientada.
Gràcies a una investigació ràpida, la matinada del 6 de setembre, els agents dels Mossos d’Esquadra van irrompre al pis on es va perpetrar el segrest on van detenir a tres persones, com s’observa als vídeos de la intervenció de Mossos d’Esquadra . En el registre del domicili i la inspecció ocular, els agents, hi van trobar objectes personals de la víctima i proves incriminatòries que, suposadament, vinculaven els tres detinguts amb el segrest i les agressions. A més de proves de les tortures, incloent-hi objectes utilitzats durant les agressions i els dispositius mòbils amb els vídeos que havien estat enviats als familiars de la víctima, segons van explicar els Mossos d’Esquadra en un comunicat al moment de les detencions.
Un quart implicat, acusat d’omissió del deure d’impedir delictes, va ser detingut dies després.
Els tres detinguts van passar a disposició judicial el 8 de setembre de 2019, on el jutge va dictar l’ingrés a presó per a dos d’ells, mentre que el tercer va quedar en llibertat amb càrrecs.
El procés judicial: una espera de cinc anys
Aquest cas porta més de cinc anys d’instrucció i investigació i del que havia de començar el judici el 8 de gener a l’Audiència Provincial de Tarragona on s’allargaria dues jornades més, el divendres 10 i dimecres 15 de gener, finalment va quedar suspès, i encara no s’ha dut a terme.
La Fiscalia acusa tres dels homes de segrest, lesions, tortures i contra la integritat moral, amb una petició de 17 anys de presó per a cadascun d’ells. El quart acusat, que coneixia els fets, però no va intervenir per evitar-los, s’enfronta a una pena de dos anys per omissió del deure d’impedir delictes.
S’espera que durant el judici, es relaten els fets patits per la víctima, des de les agressions físiques fins a les humiliacions. També s’hauran de presentar les proves audiovisuals i els informes mèdics i també escoltar les diferents versions dels testimonis, acusats i víctima.
Així, el cas encara està en procediment a l’espera de fer justícia per la víctima.
El cas posa de manifest la cruesa de la violència per motius econòmics i la vulnerabilitat de les comunitats immigrants en territoris desconeguts. Aquest episodi, que va sacsejar la comunitat índia a les Terres de l’Ebre i va posar en evidència la cruesa d’uns actes premeditats per un deute menor, tanca un capítol fosc. Però les ferides físiques i emocionals deixades per aquelles interminables 30 hores d’horror difícilment es tancaran mai del tot.