La Clínica Terres de l’Ebre (CTE) va dur a terme, el passat 13 de març, la primera intervenció amb la tècnica de litotrícia a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre. Aquesta cirurgia és fruit del compromís per dotar el centre sanitari de tecnologia capdavantera per a millorar l’atenció sanitària a la ciutadania de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. Els uròlegs que van dur a terme la intervenció van ser Daniel Rodezno i José Ramón Alemán, de la Clínica Terres de l’Ebre, juntament amb els especialistes de l’Uroclínic Center Lleida, Jaume Pelegrí i David Garcia, així com altres membres de l’equip mèdic de la clínica tortosina.
Una dona de 53 anys de Roquetes ha estat la primera pacient a tractar-se a les Terres de l’Ebre de càlculs renals, el que es coneix com a pedres al ronyó, mitjançant aquesta nova tècnica
Una dona de 53 anys de Roquetes ha estat la primera pacient a tractar-se a les Terres de l’Ebre de càlculs renals, el que es coneix com a pedres al ronyó, mitjançant una tècnica anomenada litotrícia, que destaca per ser un tractament no quirúrgic, no invasiu i de cirurgia ambulatòria. La intervenció va durar poc més de mitja hora, va implicar una sedació mínima i la pacient va poder marxar a casa poc després.
“La litotrícia és una tècnica no invasiva que no és nova però que cap centre de salut a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre disposava fins ara. Des d’avui, la Clínica Terres de l’Ebre facilita aquesta intervenció a pacients amb càlculs renals, una afecció que pot ser molt dolorosa i incapacitant, i que estalviarà a aquestes persones haver-se de desplaçar a Tarragona, Lleida o Barcelona a fer-s’ho”, explica el doctor Rodezno.
La litotrícia és un procediment que permet desfer els càlculs que es formen al ronyó, a la bufeta o a l’urèter, el conducte que connecta els dos primers òrgans
La litotrícia és un procediment que permet desfer els càlculs que es formen al ronyó, a la bufeta o a l’urèter, el conducte que connecta els dos primers òrgans. “La tècnica consisteix en l’enviament d’ones electromagnètiques extracorpòries, és a dir, sense contacte amb el cos del pacient, de manera que les pedres s’acaben desfent i el pacient les pot expulsar per l’orina de manera espontània”, remarca l’uròleg.
Per la seua banda, el doctor Alemán assenyala que el pacient ha de rebre una sedació mínima per a evitar cap molèstia. “És un tractament més efectiu que qualsevol dels que fem fins ara i, en no ser invasiu, redueix molt els riscos en el pacient perquè no hi ha postoperatori”.
Jaume Pelegrí i David Garcia, de l’Uroclínic Center Lleida, el centre proveïdor de la tecnologia que va estrenar la Clínica Terres de l’Ebre, afirmen que el principal beneficiari d’aquesta tècnica és el pacient, però també la societat en general, perquè contribuirà a reduir les llistes d’espera i la despesa sanitària.
Entre el 15 i el 20 per cent de la població d’entre 25 i 50 anys pateix o pot tindre càlculs renals que requereixin tractament
En aquest sentit, el doctor Rodezno posa en relleu que el còlic de ronyó “és una patologia molt prevalent en la nostra societat, altament incapacitant i potencialment perillosa si no es tracta de manera adequada”. Entre el 15 i el 20 per cent de la població d’entre 25 i 50 anys pateix o pot tindre càlculs renals que requereixin tractament. Els mals hàbits, com no beure prou aigua o que aquesta sigui molt dura, accentuen aquestes patologies. Entre les malalties més habituals que tracten els especialistes del Servei d’Urologia de la Clínica Terres de l’Ebre, a més dels càlculs renals, hi ha la hiperplàsia benigna de pròstata i els càncers de pròstata i de bufeta.
“El millor de la tecnologia és que ajuda el cirurgià a fer millor la seua faena”, afirma Rodezno i també ho comparteix l’equip d’especialistes que van dur a terme les dues primeres intervencions amb litotrícia a la CTE. La incorporació de tecnologia d’última generació a la clínica tortosina obre la porta a nous tractaments quirúrgics per a cirurgia d’alta complexitat que fins ara no es podien prestar. “Disposar d’equipament capdavanter al nostre centre té conseqüències positives també a l’hora de retenir talent al nostre territori”, afegeix Alemán.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan: “Amb aquest nou dispositiu quirúrgic el centre de salut de titularitat municipal fa un salt endavant en la prestació de serveis i la captació de professionals sanitaris”
En aquesta línia, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ratifica que la Clínica Terres de l’Ebre és un centre referent al territori, i “amb aquest nou dispositiu quirúrgic el centre de salut de titularitat municipal fa un salt endavant en la prestació de serveis i la captació de professionals sanitaris”.
Per la seua banda, la directora gerent de la Clínica Terres de l’Ebre, Matilde Villarroya, emfatitza que “a poc a poc hem d’incorporar noves tècniques que ens permeten oferir a la gent de les Terres de l’Ebre l’oportunitat de tractar-se a prop de casa i amb qualitat. En aquest sentit, els avenços tecnològics i les aliances estratègiques són la clau per a aconseguir-ho.”