Un 60% dels comerços tortosins tenen la seva retolació identificativa en català. Una xifra que puja fins al 73% si se li suma també la seva retolació informativa. Aquestes són les dades que es desprenen de l’estudi ‘Usos lingüístics als establiments comercials. Ofercat 2023-2026 a Tortosa’, elaborat pel Centre de Normalització Lingüística (CNL) i presentat aquest passat dimarts a través del Canal de YouTube del Departament de Política Lingüística de la Generalitat. Pel que fa a la llengua oral, en un 77% dels establiments es contesta en català el primer cop i un 85% són capaços de parlar-hi.
Tortosa se situa per la franja alta d’ús del català als comerços. En aquest sentit, la responsable d’estudis i indicadors del Departament de Política Lingüística, Anna Torrijos, afirmava que la capital del Baix Ebre “es troba per damunt de les capitals de província”, de les quals Barcelona i Tarragona destaquen per la franja baixa d’oferta del català.
Per la seva banda, el director del CNL de les Terres de l’Ebre, Jordi Duran, explicava que tècnics del consorci “fem visites informatives a comerços atesos per persones d’origen nacional i estranger per oferir-lis recursos que, de ben segur, poden contribuir a millorar la situació del català als seus locals”. Entre aquestes eines hi ha l’oferiment del servei d’assessorament lingüístic.
Finalment, el president del CNL ebrenc, Víctor Grau, feia valdre que els indicadors demostren la fortalesa del català a Tortosa, si bé deixava clar que “no es pot baixar la guàrdia” perquè “s’ha detectat una baixada en els usos orals entre el 2015 i el 2022”.