La primera edició de la Nit de les Religions a Amposta va arrencar aquest dijous, 7 de novembre, al Casal Cívic Ruiz Salgado. Una ponència sobre el diàleg interreligiós com a eina per a la llibertat religiosa, a càrrec de la periodista i sotsdirectora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Alba Sabaté, i la música de Burruezo & Nur Camerata, va donar el tret de sortida a aquest esdeveniment que s’allargarà fins al dissabte, 9 de novembre.
L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, explicava que “aquesta iniciativa busca posar en valor el paper de les religions en la multiculturalitat. Les societats estem formades per múltiples religions i confessions, així com l’ateisme i l’agnosticisme, i el fet de crear diàleg i participar de jornades de portes obertes és una forma més de fer comunitat i millorar la convivència i cohesió social”.
Actualment, a Amposta conviuen set confessions diferents i fins a 15 centres de culte
La Nit de les Religions, organitzada pel departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament d’Amposta i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) té com a objectiu donar a conèixer la diversitat interconfessional i religiosa i facilitar el diàleg entre les comunitats obrint les portes de diferents centres de culte de la ciutat. Actualment, a Amposta conviuen set confessions diferents i fins a 15 centres de culte.
A partir d’aquest divendres, diferents confessions duran a terme activitats a les seves seus. La primera serà, avui divendres, L’Església Anunciadora de Sion, amb una lectura i meditació. Tanmateix, dissabte es concentrarà tota l’activitat amb les portes obertes a la mesquita de la Comunitat Musulmana d’Amposta, una activitat de l’Associació Zen Dana Paramita al Casal Cívic Ruiz Salgado, un diàleg a la Parròquia Sagrat Cor de Jesús per part de l’Església catòlica, un taller de turbant i presentació de la Comunitat sikh, així com una presentació dels Pentecostals.
La Nit de les Religions també se celebra a Barcelona, Reus i Vilanova i la Geltrú. Aquesta jornada segueix les recomanacions de la UNESCO, que defineix la cultura com “el conjunt dels trets distintius espirituals i materials, intel·lectuals i afectius que caracteritzen a una societat o a un grup social i que comprèn, a més de les arts i les lletres, el mode de viure, les maneres de viure junts, els sistemes de valors, les tradicions i les creences”. La Nit de les Religions posa de manifest el compromís amb el dret a la llibertat religiosa i la cohesió social.