El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una primera proposta pel pla de regeneració democràtica que preveu modificar el Codi Penal per garantir la llibertat d’expressió, però que no menciona què passarà amb els delictes d’injúries a la Corona. Segons ha dit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, s’aplicaran també mesures com l’obligatorietat de participar en debats electorals, la modificació de la llei de secrets oficials o la creació d’un registre sobre la propietat i el finançament de mitjans. En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu, ha detallat que les modificacions pactades amb Sumar afecten temes com els delictes de llibertat d’expressió que afectin les institucions de l’Estat o els sentiments religiosos.
“El que està inclòs en el pla i que impulsarem és una reforma integral del Codi Penal sobre els delictes que tenen a veure amb la llibertat d’expressió i la creativitat artística que es relacionin amb les institucions públiques. Aquest és el pacte al qual hem arribat i és exactament el contingut del pla. En el desenvolupament que farem de la llei arribarem fins a la regulació específica”, ha remarcat Bolaños en ser preguntat repetidament sobre el tema de les injúries al Rei en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu.
Tres eixos
Pel que fa a l’estructura del pla, el ministre ha apuntat que té tindrà tres eixos: la informació governamental, els mitjans de comunicació i la transparència del poder legislatiu i del sistema electoral. En referència al primer element, Bolaños ha indicat que cal que les institucions i l’executiu tinguin més contacte amb la ciutadania. Per fer-ho, es farà un nou projecte de llei d’administració oberta i una rendició de comptes obligatòria per tots els governs.
Bolaños també ha anunciat que es crearà l’autoritat independent de protecció de l’informant com a mesura per millorar la lluita contra la corrupció a l’administració. Dins d’aquest bloc, s’ha compromès també a reformar la llei de secrets oficials de 1968 per adaptar-la als “millors estàndards europeus”, una vella reclamació de partits com el PNB.
Pel que fa al segon eix del pla, referent a la premsa, l’executiu pretén aconseguir més transparència en el finançament dels mitjans i canviar les lleis que regulen el dret a l’honor i el dret a la rectificació. “El règim actual que protegeix l’honor i garanteix el dret a rectificació de les informacions no veraces que es publiquen ha quedat clarament obsolet”, ha admès Bolaños. Per solucionar-ho, ha dit, cal aconseguir que els tribunals puguin donar una resposta “àgil i efectiva” a qualsevol difamació que es publiqui “en un mitjà o un pseudomitjà”.
Enquestes i debats electorals
Entre les mesures concretes plantejades pel govern espanyol hi ha també l’obligatorietat de celebrar cada any el debat d’estat de la nació, fet que suposarà una modificació del reglament del Congrés, o forçar la participació en debats electorals en èpoques de campanya. El ministre de Presidència també ha apuntat que el pla preveu fer obligatòria la publicació de les microdades de les enquestes que es fan en èpoques electorals perquè no es facin per “influir” en el vot.
Llei de ‘lobbies’
El pla d’acció del govern espanyol també preveu mesures com la posada en marxa d’una llei de grups d’interès i ‘lobbies’ o l’establiment d’un règim sancionador per fer obligatòria la publicació dels comptes dels partits polítics o del patrimoni dels diputats i senadors.
El “virus” de les ‘notícies falses’
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha començat l’explicació de les mesures sobre els mitjans de comunicació defensant que cal que l’Estat faci una política mediàtica que garanteixi el dret a una informació plural i de qualitat. “És imprescindible que les institucions no siguem finançadores del virus que pretén menyscabar les nostres llibertats des de dins”, ha avisat referint-se al fenomen de les ‘notícies falses’, el ‘clickbait’.
Pel que fa a mesures concretes, Urtasun ha anunciat que es crearà un registre de mitjans amb informació pública sobre la seva propietat i la inversió publicitària que reben i que l’elaborarà la CNMC. El govern espanyol també obligarà a totes administracions a publicar la seva inversió publicitària i canviarà la llei de publicitat institucional per evitar la discriminació entre mitjans.
Llei mordassa i premsa
En referència a la llei de seguretat ciutadana, coneguda també com a ‘llei mordassa’, el ministre de Sumar ha dit que se’n modificarà l’article 36 per acabar amb les sancions a periodistes que cobreixen actuacions dels cossos policials i les forces de seguretat. Tot i això, s’ha obert a completar aquest punt de la mà dels grups polítics a la cambra.
Sánchez convida al PP
Aquest dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer una crida al PP i a la resta de partits de l’oposició a sumar-se a la iniciativa i va defensar que emana de la Constitució i de la legislació europea. “No s’entendria que a Estrasburg aprovin unes coses i aquí, al Congrés dels Diputats, votin en contra d’aquestes mateixes qüestions”, va afirmar el cap de l’executiu en una trobada amb diputats i senadors socialistes.
No obstant, al juliol, quan Sánchez va exposar la seva proposta per primer cop al Congrés, Alberto Núñez Feijóo ja va dir que era un “nyap” que suposava el “major atac a la llibertat d’informació de la democràcia”. Pel PSOE, en canvi, l’aposta per la regeneració pot servir per aturar el que denominen”la màquina del fang”. “Pressions a periodistes, corrupteles d’alguns que tenim tots al cap…”, va enumerar ahir Sánchez abans de dir que, com passa en altres països, la democràcia espanyola es troba avui “assetjada” per les campanyes de desinformació i notícies falses.