La Fundació Escolta Josep Carol ha organitzat, per a aquest estiu, quatre camps de treball a les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de que els i les adolescents convisquin durant uns dies alhora que duen a terme tasques de millora de l’entorn. Durant el mes de juliol, joves entre 14 i 17 anys dedicaran part del seu temps lliure a realitzar tasques de servei a la comunitat. Els camps de treball són espais de convivència i creixement personal on, durant quinze dies, els i les joves es dediquen a intentar millorar l’entorn social, cultural i natural del territori.
‘Recuperem patrimoni: els camins ramaders’ a la Fatarella
Aquest camp, que es durà a terme del 7 al 21 de juliol, es planteja amb l’objectiu de conservar i recuperar el patrimoni dels camps ramaders d’aquest municipi de la Terra Alta, ja que, en moltes ocasions, queden amagats entre branques i pedres. Concretament, l’actuació es centrarà en tres carrerades: l’Aigua de la Fonta, Bingaubó i Menares.
Per aconseguir-ho, els i les joves voluntàries duran a terme tasques de desbrossament i preparació del terreny, tot condicionant la zona per tal de fer-la més accessible a la realització de feines. A més, s’encarregaran de fer sensibilització i difusió a la resta del municipi sobre la importància que tenen aquests camins.
‘Descobrim les trinxeres del Calvari d’Ascó’
La Batalla de l’Ebre va tenir un caràcter molt significatiu durant la Guerra Civil Espanyola, i a Ascó (Ribera d’Ebre) encara són perceptibles algunes de les conseqüències. A dia d’avui s’hi poden trobar espais per restaurar i, per aquest motiu, el camp, que es durà a terme del 7 al 21 de juliol, planteja la recuperació d’una zona de trinxeres situada al Calvari d’Ascó, a tocar de l’Ermita del Calvari, i vincular-la a la ruta de senderisme GR-99.
‘La lleva del Biberó’ a El Pinell de Brai
El nucli urbà d’aquest petit municipi de la Terra Alta va esdevenir rereguarda de la línia de front establerta als cims de la serra de Pàndols, amb la instal·lació de diversos serveis militars. Per tal de protegir a la població de l’enemic, es van excavar trinxeres en els turons que l’envolten.
Amb l’objectiu de recuperar aquestes trinxeres situades a les rodalies d’El Pinell de Brai, la Fundació Escolta Josep Carol organitza, per sisè any, aquest camp de treball, que enguany tindrà lloc del 14 al 28 de juliol. Sota aquest nom (‘La lleva del Biberó’), el camp alhora ret un petit homenatge als prop de 30.000 joves que van ser cridats a files a principis dels anys 30.
‘Recuperació de l’emplaçament G-24 puntes de Millet’
A Caseres (Terra Alta) podem trobar el Fort de Millet, un complex que es va construir durant la Guerra Civil per tal de protegir la terra i que, a dia d’avui, representa un element de gran valor patrimonial. Actualment, però, degut a la falta de recursos i la manca d’actuacions de recuperació i de rehabilitació comar, la comarca no pot, per si mateixa, explicar la importància de la Línia Fortificada del Cinca.
Així doncs, per tal de posar en valor el patrimoni, el camp organitzat per la Fundació Escolta Josep Carol, que enguany es durà a terme del 14 al 28 de juliol, proposa una recuperació arqueològica – prevista a llarg termini- que esdevingui com a model-. D’aquesta manera, en aquest projecte, es busca la recuperació integral i la museïtzació d’un dels espais bèl·lics -i més emblemàtics- que va viure el territori.
Què és i què fa la Fundació Escolta Josep Carol?
La Fundació Escolta Josep Carol és una organització sense ànim de lucre que neix al 1997 de la mà d’Escoltes Catalans amb l’objectiu d’ampliar la presència de l’escoltisme a Catalunya a través de diverses propostes de serveis socioeducatius, com ara els camps de treball.
La Fundació, a banda d’aquests camps, n’ha organitzat 5 més per a aquest estiu arreu del territori. I amb aquest any, ja en fa 22 que n’organitza, cada estiu, per tota la geografia catalana. Durant aquests anys, la Fundació ha pogut teixir una forta xarxa de col·laboració amb les diferents entitats del territori i ha treballat sempre en estreta col·laboració amb la Direcció General de Joventut.