Balfegó, empresa especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina roja, incorpora a Benelux a la seua llista de països convidats a ‘Xef Balfegó’, el seu concurs de gastronomia internacional que celebra enguany la seua setena edició.
El certamen, que ja ha sigut trampolí de dues estreles Michelin al llarg de la seua història, comptarà enguany amb la participació de xefs d’Espanya, Itàlia, Alemanya, Portugal i el Benelux, la unió econòmica de Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg, que enguany serà la regió convidada.
Amb la seua setena edició, Balfegó consolida el concurs en l’escena gastronòmica espanyola i amb la peculiaritat de girar exclusivament entorn de l’alta cuina de la tonyina roja com a producte base.
El termini d’inscripció de participants es tanca el pròxim 15 de març (https://balfego.com/concurso-chef-balfego/) i la gran final, en la qual participaran quatre cuiners espanyols i un provinent de cadascun dels països abans esmentats, serà el pròxim 24 d’octubre en les instal·lacions de l’escola de cuina Li Cordon Bleu de Madrid.
Xef Balfegó premia i reconeix als cuiners que millor treballen i preparen la tonyina roja, i incentiva la innovació entorn d’una espècie de gran versatilitat culinària assentada en la gastronomia asiàtica –una de les més esteses a nivell mundial–, i amb fort arrelament en el patrimoni cultural mediterrani. En el concurs poden participar cuiners professionals en actiu que treballen en restaurants situats als països participants.
Els xefs participants concorren en primera instància amb una recepta original i pròpia amb la tonyina roja com a ingredient obligatori i un grup d’experts valora les creacions més noves i atractives per a triar als vuit cuiners finalistes, que es mesuren en la final de Madrid
Els xefs participants concorren en primera instància amb una recepta original i pròpia amb la tonyina roja com a ingredient obligatori i un grup d’experts valora les creacions més noves i atractives per a triar als vuit cuiners finalistes, que es mesuren en la final de Madrid. Els participants poden comptar amb la col·laboració d’un ajudant de cuina que treballe en el seu mateix restaurant.
En la final els cuiners hauran de preparar dues receptes, la primera amb llom de tonyina roja i la segona amb la part o parts de la tonyina roja que desitge cada xef. El concurs està fonamentat en l’originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades i es valora, per aquest ordre, sabor, aroma i textura (40 punts), presentació (30 punts), equilibri dels ingredients (15 punts), i l’elaboració i correcte tractament del producte (15 punts).
Un jurat amb estrelles i més de 20.000 euros en premis. A més, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones per a conéixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó
El jurat de la setena edició de Xef Balfegó estarà presidit per Martín Berasategui –vuit Estreles Michelin i ambaixador gastronòmic de Balfegó– i integrat per xefs de reconegut prestigi a l’entorn de la gastronomia i la restauració. Cal ressenyar que en l’edició de 2023 es van asseure al costat de Berasategui, Fina Puigdevall (Rte. Els Cols** – Girona); Diego Guerrero (Rte. DStage** – Madrid); Benito Gómez (Restaurant Bardal** – Màlaga), i Erwan Poudoulec, xef i director tècnic de l’Escola d’Alta Cuina Le Cordon Bleu.
A més del trofeu corresponent, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones per a conéixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó. Per part seua, el xef que quede en segona posició rebrà 3.000 euros de premi, i el tercer rebrà 1.000 euros. Els tres guanyaran, a més, una manta de ganivets japonesos especials per al tall de peix i la participació en un reportatge audiovisual.
Cal recordar que els guanyadors de les edicions anteriors del concurs van ser: Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera i que representava ABaC***; Alejandro Polo, del restaurant Bardal** –el més jove de l'edició–; Alejandro Serrano i Rafel Muria, aquests últims van rebre després la seua primera Estrella Michelin; *Gianluca *Monni, el cuiner italià que va guanyar en 2022 i Alberto Montes, segon xef del Restaurant Atri*** de Càceres, que va ser el Xef Balfegó 2023.